Nyitókép: Fotó: szlovák rendőrség Facebook-oldala

Teljesen nyugodtnak tűnt - mondja a baltával támadó diákjáról az igazgatónő

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. november 5. 10:34
Szakértők nyújtanak pszichológiai segítséget a tanároknak és a diákoknak, miután csütörtök egy diák baltával támadt rá Szlovákiában társaira. Ketten megsebesültek, őket kórházban ápolják. A támadás után a szlovák államfő is megszólalt.

A támadás csütörtökön délelőtt történt. Nyitranováki egyik szakközépiskolájának diákja baltát ragadott, és iskolatársaira támadt. Egyiküket homlokon vágta, majd egy másikat is megsebesített. A sérültek állapota nem súlyos, de mindkettőjüket kórházba szállították. A támadó elmenekült, de a rendőrség nem messze az iskolától, egy mezőn elfogta. Az ügyet a NAKA, vagyis a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vizsgálja. Gyilkosság gyanújával indult eljárás. Az első osztályos tanuló az iskola igazgatónője, Katarína Piačková szerint nem volt problémás gyerek, nem figyeltek fel nála semmire, ami jelzésértékű lehetett volna.

Mivel folyik a rendőrségi vizsgálat, a támadás körülményeiről nem tájékoztatott az igazgatónő. Annyit mondott, hogy az iskola szorosan együttműködik a rendőrséggel.

Mindannyiunkat mélyen érinti ez az ügy.

"Szakértők nyújtanak pszichológiai segítséget a tanároknak és a diákoknak. Az iskola a szülőkkel is beszélni fog erről a szomorú eseményről” – mondta az igazgatónő, hozzátéve, hogy beszélt a támadóval, de hogy miről, azt nem árulta el.

"A fiú első osztályba jár. Teljesen nyugodtnak tűnt, nem vettünk észre olyan jeleket, amelyekre fel kellett volna figyelnünk” – jegyezte meg az iskola igazgatója. Az egyik elsős diák elmondta, a fiú elővette a baltát, majd sikoltozást hallott, de ő a támadás helyétől távolabb tartózkodott. „Be voltunk zárva az osztályba” – emlékezett vissza, hozzátéve, hogy nem ismerte a támadót.

Dušan Šimka, Nyitranovák polgármestere közölte, a támadó diák nem helybéli, más településen van az állandó lakhelye. Úgy tudja, a támadó az iskola egyik tanárát is megfenyegette, ezt viszont a rendőrség eddig nem erősítette meg. A polgármester szerint a történtek hatással lesznek a diákok és a pedagógusok lelkére is. „Nehezen dolgozzák fel ezt a traumát,

némely pedagógus még a támadás után is remegett

– mondta Dušan Šimka.

Az eset kapcsán megszólalt Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök is. „Az a legfontosabb, hogy nincsenek életveszélyben a támadás sérültjei” – jegyezte meg elsőként, majd hozzátette, hogy feszült a hangulat a szlovák társadalomban, és a helyzetet már nem csupán szavakkal kell nyugtatni, hanem tettekkel lecsillapítani. „Már nemcsak a közösségi hálón és a verbális támadások szintjén látjuk a radikalizálódást, hanem sajnos a fizikai erőszak szintjén, mint azt a legutóbbi támadások mutatják. Ezt rendkívül veszélyes jelenségnek tartom” – jelentette ki az államfő.

Nem ez volt az első ilyen eset ebben a tanévben Szlovákiában. Két héttel korábban a gölnicbányai járásban egy 14 éves, nyolcadikos fiú ment baltával az iskolába azért, hogy megölje az iskolatársait, a tanárainak azonban sikerült megakadályozni a tragédiát. A tanulót őrizetbe vette a NAKA, majd letartóztatták.