Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Így lehet kedden új miniszterelnöke a briteknek

Infostart / MTI
2022. október 25. 07:23
III. Károly király kedden várhatóan megbízza a kormányalakítással Rishi Sunakot, a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjét.

Sunakot az alsóházi konzervatív frakció választotta hétfőn nagy többséggel a pártvezetői posztra.

A tisztségről Sunak elődje, Liz Truss múlt csütörtökön lemondott, miután szeptember végén előterjesztett adócsökkentési programja - amelynek finanszírozási hátterét a piaci szereplők nem látták biztosítottnak - hatalmas piaci felfordulást kavart, és ennek nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része Truss ellen fordult.

Távozása a Konzervatív Párt éléről miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti. Truss ugyanakkor egészen addig a pillanatig ellátja a kormányfői teendőket, amíg III. Károly kedden, a londoni Buckingham-palotában formálisan el nem fogadja lemondását.

Liz Truss - akit III. Károly király édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 6-án, halála előtt mindössze két nappal nevezett ki miniszterelnökké - lemondása bejelentéséig alig 45 napot töltött a Konzervatív Párt és a kormány élén. Ezzel ő lett a brit politikatörténet legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

Truss kedden kora délelőtt még összehívja utolsó kabinetülését, majd rövid nyilatkozatot tesz a Downing Streeten. Ezután a Buckingham-palotában audiencián fogadja őt a király, akinek formálisan bejelenti lemondási szándékát.

Károly ezt elfogadja, majd a hagyományos protokoll alapján nem sokkal később szintén audienciára hívja és kormányalakítással bízza meg Rishi Sunakot.

Sunak ezután - immár az Egyesült Királyság miniszterelnökeként - a Downing Streetre hajtat, ahol várhatóan rövid sajtónyilatkozatot tesz.

III. Károlynak - aki édesanyja szeptember 8-án bekövetkezett halála óta az Egyesült Királyság uralkodója - a trónon eltöltött eddigi másfél hónapja alatt Rishi Sunak lesz a második miniszterelnöke Liz Truss után.

II. Erzsébet királynőnek - aki hetven évet töltött a brit trónon - tizenöt miniszterelnöke volt, az első közülük Sir Winston Churchill.