Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Joe Biden a választásokról: a republikánusok visszavennének Ukrajna támogatásából

Infostart / MTI
2022. október 21. 11:56
Novemberben félidős kongresszusi választásokat tartanak az Egyesült Államokban. Az elnök amiatt aggódik, hogy ha többségbe kerül az ellenzéke, akkor az oroszok ellen háborúzó Ukrajna kisebb támogatást kap, ami szerinte Kelet-Európa és a NATO számára is rossz lenne.

Joe Biden amerikai elnök pennsylvaniai látogatása során aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy megfelelő mértékben folytatódik-e Ukrajna katonai támogatása, amennyiben a republikánusok győznek a novemberi félidős kongresszusi választásokon.

Mint mondta, választási győzelmük esetén a republikánusok csökkenteni akarnák Kijev támogatását.

Nem értik, hogy ez mennyire fontos nemcsak Ukrajna, hanem Kelet-Európa és a NATO számára is

– mondta újságíróknak Biden.

A republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy néhány napja jelezte, hogy pártja a novemberi kongresszusi választásokon aratott választási győzelem esetén lefékezheti az ukrajnai segélyeket. Egy interjúban kijelentette: "Nem hiszem, hogy az emberek gazdasági hanyatlás idején majd biankó csekket adnak ki Ukrajnának".

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten Berlinben tett látogatásán azt mondta, Donald Trump a béke reménye.

A november 8-i kongresszusi választások, Biden elnöki ciklusának közepén, a képviselőház mind a 435 helyét és a szenátusi helyek mintegy egyharmadát érintik az Egyesült Államokban. A republikánusoknak jó esélyük van arra, hogy többséget szerezzenek a képviselőházban, és a szenátusban is átvehetik az irányítást Biden demokratáitól.

Washington Oroszország ukrajnai háborújának február végi kezdete óta 17,6 milliárd dollár katonai támogatást helyezett kilátásba Kijevnek.