Nyitókép: Dán fegyveres erők

Az Északi Áramlat gázszivárgása a történelem egyik legnagyobbja lehet

Infostart
2022. szeptember 30. 06:00
Az eredeti becsléseknek megfelelő metánmennyiség kétszerese szivároghatott el a vezetékből szerda esti adatok szerint – ekkor még a negyedik sérülésről nem is tudott a világ.

1,3 millió autó szennyezése, más adatok szerint Dánia teljes évi metánkibocsátása: ez szivárgott ki szeptember 28-án estig a sérült Északi Áramlat vezetékből – írja a The Guardian.

A két sérült gázvezeték közül egyik sem szállított aktívan gázt, viszont mindkettő tartalmazott valamekkora mennyiséget, főként metánból, ami a legveszélyesebb üvegház hatású gáz, a felmelegedés második legnagyobb okozója a szén-dioxid után.

A szivárgás mértéke még mindig nem világos, de a tudósok becslései, amelyek az egyik csővezetékben lévő gázmennyiségen alapulnak, 100 ezer és 350 ezer tonna metán között mozognak.

"Tudjuk, hogy három robbanás történt, de azt nem tudjuk, hogy három lyuk van-e a cső oldalán, vagy hogy mekkorák a törések. Nehéz megmondani, hogy mennyi jut a felszínre. De

potenciálisan több százezer tonna metánról van szó:

elég nagy mennyiség kerül a légkörbe" – fogalmazott a szennyezéssel kapcsolatosan Jasmin Cooper, az Imperial College London vegyészmérnöki tanszékének tudományos munkatársa még az előtt, hogy fény derült volna arra: egy negyedik sérülés is keletkezett a vezetéken.

Az Északi Áramlat-2, amely a tervek szerint Németországba szállított volna gázt, a robbanás előtt 300 millió köbméternyi gázzal volt feltöltve azelőtt, hogy Berlin felfüggesztette volna a hitelesítési folyamatot Oroszország ukrajnai invázióját megelőzően.

Ez önmagában 200 ezer tonna metánnak felel meg, ami félmillió autó kibocsátásával egyenértékű.

A metán üvegházhatása hosszú távon jelentős

"Ez lehet minden idők egyik legnagyobb gázszivárgása, és az ebből eredő éghajlati kockázatok elég nagyok. A metán erős üvegházhatású gáz,

100 év alatt harmincszor erősebb a hatása, mint a szén-dioxidé, 20 év alatt pedig több mint nyolcvanszor erősebb"

– mondta el Cooper. Természetes folyamatok nem tudnak ilyen mértékű szivárgást ellensúlyozni Grant Allen, a Manchesteri Egyetem szakembere szerint.

"Ez kolosszális mennyiségű gáz, igazán nagy buborékokban. A Deepwater Horizon szivárgásakor a metán nagymértékben csillapodott a baktériumok által, de tapasztalataim azt mondják, hogy egy ilyen nagy robbanás esetén a metán hatását a természet képtelen lesz csillapítani. Jelentős része metángázként fog kiszabadulni" – mondta. A német környezetvédelmi ügynökség szerint nem zajlanak kárcsökkentési munkálatok, így a gáz valóban a légkörbe fog kerülni.

A pontos becslés lehetetlen

A Dán Energiaügynökség szerdán közölte, hogy a csővezetékek összesen 778 millió köbméter földgázt tartalmaztak, ami a dán éves szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékának felel meg. Ez majdnem kétszerese a tudósok által eredetileg becsült mennyiségnek, ami jelentősen, 200 ezer tonnáról több mint 400 ezer tonnára emelné a légkörbe jutó metán becsült mennyiségét. A gáz több mint fele már elhagyta a csöveket, a maradék várhatóan vasárnapra szökik el abból, közölte az ügynökség. A valós mennyiséget és annak hatását megbecsülni azonban szinte lehetetlen.