Nyitókép: MTI/AP/Dán fegyveres erők

Újabb baj - Már négy ponton ömlik a gáz a tengerbe

Infostart / MTI
2022. szeptember 29. 08:46
A most felfedezett sérült rész az Északi Áramlat-2 vezetéken van. A sérülések közül kettő svéd, kettő dán gazdasági övezetben van.

Újabb, immár a negyedik helyen ömlik a gáz a tengeren az Északi Áramlat vezetékből - közölte a svéd parti őrség szóvivője a Svenska Dagbladet című napilappal szerdán késő este.

"A négy ömlésből kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében található" - mondta Jenny Larsson szóvivő az újságnak. A másik kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van.

Bár a feltételezett rongálások idején

egyik csővezeték (Északi Áramlat-1 és -2) sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.

A most felfedezett sérült rész az Északi Áramlat-2 vezetéken van, az Északi Áramlat-1-en talált hatalmas lyuk közvetlen közelében - magyarázta a svéd parti őrség.

Hírügynökségek először arról számoltak be, hogy az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 vezetéken három sérülést észleltek néhány órán belül: az elsőt az Északi Áramlat 2-n a dán Bornholm sziget közelében. Ezután két nagy szivárgást észleltek az Északi Áramlat-1-en. A dán energiaügynökség jelentése szerint nagy mennyiségű gáz ömlött a tengerbe. A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét.

Svéd szeizmológusok később azt közölték, hogy

hétfőn két robbanást észleltek a vezeték nyomvonalán.

Az üzemeltető Nord Stream AG azt közölte, hogy a három tengeri vezetéknek - az Északi Áramlat-1 vezetékpárjának és az Északi Áramlat-2 vezetékének - ugyanazon a napon történt megrongálása példa nélküli, és még megbecsülni sem lehet, hogy mennyi idő alatt lehet helyreállítani.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az ügyben nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy szabotázs történt.