Nyitókép: avinc.com

Ukrán drónt lőttek le az oroszok az atomerőműnél

Infostart / MTI
2022. augusztus 29. 16:29
Moszkvai közlés szerint az ukránok egy csapásmérő drónnal akarták megtámadni zaporizzsjai atomerőművet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint kézifegyverekkel sikerült lelőni a drónt, amely a 1. számú speciális épület tetejére zuhant. Ebben állítólag amerikai eredetű, nukleáris fűtőanyagot és szilárd radioaktív hulladékot tárolnak. A tábornok azt is elmondta, hogy sikerült elkerülni a súlyos károkat és áldozatokat, a műszaki személyzet pedig továbbra is kézben tartja az atomerőmű zavartalan működését, a sugárzás szintje normális.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak kijelentette, hogy szó sincs demilitarizált övezet létrehozásáról a zaporizzsjai atomerőmű körül. Műszaki szakemberekre hárította annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy fontolóra vették-e a létesítménynek az orosz hálózatra való átkapcsolásának lehetőségét.

Peszkov szerint az orosz fél érdekelt abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) "régóta várt" missziója felkeresse az atomerőművet és továbbra is nyitott az együttműködésre. Hangsúlyozta, hogy Moszkva az ellenőrzése alatt álló területen szavatolni fogja a NAÜ-küldöttség biztonságát. Úgy vélekedett, az ukrán félre nemzetközi nyomást kell gyakorolni annak érdekében, hogy enyhítse az erőmű körüli katonai feszültséget.