Nyitókép: membio/Getty Images

Már pontosan tudni, honnan indult a Covid-19 járvány - állítják kutatók

Infostart
2022. augusztus 3. 03:00
Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült leszűkítenie és pontosan behatárolnia azt a helyet, ahonnan a világjárvány indult.

Mint kiderült, a kínai Vuhan város Huanan piaca volt a világjárvány kiindulópontja - közölte a 24.hu. A portál az IFL Science szaklapra hivatkozva azt írta, hogy sikerült azonosítani a járvány első 174 áldozata közül 155-nek a pontos lakóhelyét. Ebből kiderült, hogy szinte valamennyien a Huanan piac közelében éltek.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a piac vajon csak egyfajta "szuperterjesztője" volt-e a vírusnak, vagy az ott is keletkezhetett. A vizsgálatok kimutatták, hogy

a piacon nagyjából egyszerre jelent meg a vírus A és B variánsa.

Márpedig ez kizárja, hogy a fertőzés külső forrásból eredne. (Korábban voltak olyan feltételezések, hogy a kórokozó esetleg egy titkos biofegyverlaborból szabadulhatott ki.)

Az összeállítás szerint sikerült egészen pontosan beazonosítani a járvány keletkezésének helyét. Ez pedig

a Huanan piac dél-nyugati sarka,

ahol kis standokon élő állatokat, mosómedvéket, kutyákat, borzokat és vörös rókákat árulnak.

A cikk idézi Stephen Goldsteint, az amerikai Utah Egyetem humángenetikai tanszékének posztdoktori kutatóját, aki a tanulmány egyik szerzője volt. Ő azt állítja: "Meggyőzően kimutattuk, hogy a vuhani Huanan piacon az állateladások szerepet játszottak a betegség első, emberi eseteinek megjelenésében."