Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber

Az utolsó német bástya is kihátrált Vlagyimir Putyin mögül

Infostart
2022. május 20. 15:37
Gerhard Schröder volt német kancellár és Matthias Warnig német üzletember arról tájékoztatta az orosz állami olajvállalatot, hogy lemondanak igazgatósági posztjukról. A Rosznyeft megértéssel fogadta a döntést és megköszönte az eddigi munkájukat.

Egy nappal azután, hogy az Európai Parlament azt javasolta, Gerhard Schrödert tegyék feketelistára abban az esetben, ha nem lép ki a Rosznyeft állami olajvállalat igazgatótanácsából a volt német kancellár úgy döntött: nem indul újabb mandátumért az orosz állami olajipari óriásnál. A felügyelőbizottsági elnök ezzel a lépéssel egy újabb vezetői poszot is visszautsított a Gazpromnál.

Az egykori szociáldemokrata politikust azért érte egyre több kritikus nyilatkozat, mert a háború kitörése után is megtartotta 2017 óta betöltött pozícióit az orosz vállalatnál. Néhány napja Németország bezáratta Schröder évi 400 ezer euróból fentartott irodáját, miután közfelháborodást váltott ki, hogy nem hajlandó a háború miatt elítélni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akit személyes barátjának tekint - írta meg a Népszava.

Schröder hivatalosan majdnem 1 millió eurót keresett az orosz energiavállalatoknál betöltött funkcióival. Közleményében Gerhard Schröder azt írta, lehetetlen meghosszabbítania a mandátumát a Rosznyefty felügyelőbizottságában. Vele együtt távozik a Rosznyeftytől egy másik német tisztségviselő, Matthias Warnig is, aki egyúttal az Oroszországot közvetlenül Németországgal összekötő gázvezeték, az Északi Áramlat 2 mögötti cég vezérigazgatója.

Február végén a BP olajipari vállalat közölte, hogy megválik a Rosznyeftyben lévő 19,75 százalékos részesedésétől.