Szankciós egységtörekvés: a cseh kormányfő szerint valaki szivárogtat

Infostart / MTI
2022. május 17. 17:10
Petr Fiala cseh kormányfő szerint túl gyorsan kikerülnek a nyilvánosságra a 6. szankciós csomaggal kapcsolatos tárgyalások részletei.

Nem jó, hogy az Európai Unió hatodik oroszellenes szankcióiról folytatott tárgyalások részletei idő előtt nyilvánosságot kaptak, mert ez azt a benyomást kelti, mintha a szervezet ebben a kérdésben nem lenne egységes - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő kedden Prágában, miután tárgyalt Karl Nehammer osztrák kancellárral, aki egynapos látogatást tett a cseh fővárosban.

Petr Fiala szerint kellemetlen, hogy az orosz kőolajembargóról folytatott tárgyalásokról nyilvánosságra került információk alapján az a benyomás alakulhat ki, hogy "az Európai Unió nem egységes". Az Európai Bizottságnak csak akkor kellene közölnie az eredményt, amikor már lezárultak a tárgyalások - tette hozzá Karl Nehammer.

"Az európai országok eddigi eljárásának ereje és minősége abban volt, hogy a szankciók és Ukrajna támogatásának kérdésében kifelé mindig megtartottuk az egységet,

bármilyen bonyolultak is voltak az Európai Tanácson belüli vitáink" - jelentette ki a cseh kormányfő.

Európa - fejtette ki Petr Fiala - eddig mindig képes volt eljutni olyan eredményhez, amelyet minden tagállam elfogadhatott, amely mögé oda tudott állni, s amely erősítette az EU tekintélyét. Ez erős jelzés volt Oroszország felé is, hogy az európai országok egységesek. "Sajnos a szankciók hatodik csomagjánál ez valamilyen oknál fogva nem sikerült" - jegyezte meg a cseh politikus, aki szerint ezt a kérdést szükséges lesz megnyitni az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján.

Karl Nehammer azt hangsúlyozta: az orosz kőolajtól és földgáztól függő országoknak "világos távlatot" kell kapniuk energiaellátásuk jövőbeni bebiztosításával kapcsolatban.

"Ami a szankciókat illeti, valóban fontos, hogy előbb az érintett országokkal tárgyaljunk,

s csak azután hozzuk nyilvánosságra az eredményeket" - egészítette ki cseh kollégája véleményét az osztrák kancellár.