Nyitókép: Twitter/Bernt van Dongen

Oroszok, moldovaiak és helyiek együtt őrzik a békét a Dnyeszter-melléken

Infostart / MTI
2022. április 27. 09:50
A Dnyeszter melléki területen elkövetett előző napi robbantások után szerdára virradóan az éjszaka csendes volt - írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

A beszámoló szerint a nemzetközileg el nem ismert "köztársaságba" vezető utakon betontömbök jelentek meg, ezeken az átkelőhelyeken rendfenntartók teljesítenek őrszolgálatot.

Az orosz, moldovai és helyi békefenntartó erők együtt szereznek érvényt a moldovai hatóságok által előző nap bevezetett biztonsági intézkedéseknek.

"Az éjszaka nyugodtan telt, eddig nem érkezett hozzánk jelentés újabb támadásról vagy fenyegetésről" - mondta a TASZSZ tudósítójának Olga Laznevaja, a Dnyeszter melléki belügyminisztérium sajtószolgálatának vezetője.

A régió több ellenőrző pontjánál este autósorokat figyeltek meg, ami egyebek között a robbantásokat követő fokozott okmányellenőrzéssel hozható összefüggésbe. "Ugyanakkor a határon nyugodt a helyzet, nem tapasztalható pánik, a tömeg jelentős része a húsvéti ünnepekről visszatérő vagy személyes ügyeket intéző emberekből áll" - hangsúlyozta Andrej Szafonov, a Dnyeszter melléki terület "parlamentjének" képviselője.

Vagyim Krasznoszelszkij, a terület vezetője arra szólította fel a lakosságot, hogy a terrorista fenyegetés elleni küzdelem érdekében hozott intézkedéseket megértéssel kezelje, ne essen pánikba, ne hallgasson a pletykákra.

"Meg fogjuk őrizni a békét a Dnyeszter-melléken.

Meg fogjuk találni és megbüntetjük mindazokat, akik felelősek ezekért a terrortámadásokért"

- hangsúlyozta a polgárokhoz intézett videoüzenetében.

A moldovai parlament elnöke, Igor Grosu a helyi H-4 tévének nyilatkozva azt mondta, meg kívánják védeni az országot egy esetleges támadástól.

A térségben kedd reggel ismeretlenek felrobbantották a regionális rádióközpont két antennáját a Grigoriopol körzetben lévő Majak faluban. Hétfőn gránátvetőkkel lőtték az állambiztonsági minisztérium épületét Tiraszpolban, és megtámadtak egy katonai egységet is Parcani falu közelében.

Maia Sandu moldovai elnök összehívta a Legfelsőbb Biztonsági Tanács ülését, amelyet követően a "régió destabilizálásában érdekelt erőket" tette felelőssé a támadásokért.

A maga részéről Vagyim Krasznoszelszkij cáfolta Sandu állításait. A nyomozás előzetes eredményeire hivatkozva kifejtette, hogy a szabotázst ukrán területről hajtották végre, és segítséget kért Kijevtől a nyomozáshoz.

A mintegy félmillió lakosú "Dnyeszter melléki Köztársaság", amelyet a nemzetközi közösség nem ismer el, a Szovjetunió összeomlását követően, rövid polgárháború után kivált Moldovából. Moszkva gazdaságilag és katonailag is támogatja. A térségben orosz "békefenntartók" is állomásoznak. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése márciusban azt mondta ki, hogy a Dnyeszter-mellék orosz megszállás alatt álló moldovai terület.