Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Megérkezett a lengyel reakció az orosz gázcsap elzárására

Infostart
2022. április 27. 08:44
Lengyelország és Bulgária sem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért, ezért a Gazprom elzárja irányukba a gázszállítást. A bolgárok keresik a kiesés pótlását, a lengyeleknek már most több alternatív forrásuk van, és hamarosan Norvégiából is érkezhet vezetéken a földgáz.

A lengyel gázbehozatal 53 százaléka orosz forrásból érkezett a lengyel állami gázcég, a PGNiG tájékoztatása szerint az első negyedévben, ugyanakkor a gázstop kapcsán arról nyilatkoztak, tudnak más forrásból is energiaforrást szerezni, meg fogják oldani a helyzetet Oroszország nélkül is.

A szállítás felfüggesztését ugyanakkor szerződésszegésként bélyegezték meg, és arra is utaltak, hogy fel fogják szólítani az orosz partnert a gáz további szállítására, írja a BBC.

Szerződésszegés mindkét érintett ország szerint

Bulgáriában a gázbehozatal 90 százaléka a Gazpromtól származik – az ország szintén elkezdett alternatívákat keresni, de egyelőre még nincs szükség megszorításokra az orosz lépés miatt. Bulgária úgy fogalmazott, saját kötelességüket teljesítették a szerződésben foglaltak szerint, szerződésszegés az, amit az orosz fél tesz.

Lengyelország klímaminisztere, Anna Moskwa szerint a lengyel gázellátás nincsen veszélyben, nem kapcsoltak le fogyasztókat és nem kell a tározók tartalékát sem igénybe venni.

Marcin Przydacz, Lengyelország külügyminiszter-helyettese elmondta, hogy országa felkészült arra a lehetőségre, hogy Oroszország a szállítások diverzifikálásával korlátozhatja a gázexportot.

"Biztos vagyok benne, hogy ezt kezelni fogjuk" – mondta a BBC-nek.

Moszkvát minősítik a történtek

Hozzátette, hogy a történtek azt bizonyítják: Moszkva semmilyen üzletben nem megbízható partner, és sürgette a többi európai országot, köztük Németországot, hogy támogassák az orosz energiaimport betiltását.

Lengyelország már tervezte, hogy az év végére, amikor lejár a Gazprommal kötött hosszú távú szállítási szerződése, leállítja az orosz gázimportot.

A lengyelek felkészültek

A PGNiG tájékoztatása szerint

a földalatti gáztárolók telítettsége közel 80 százalékos,

miközben a nyár közeledtével a kereslet alacsonyabb. Lengyelországnak vannak alternatív ellátási forrásai is, többek között egy cseppfolyósított földgáz terminál Swinoujsciében. Május elsején új gázvezeték-összeköttetésük nyílik meg Litvániával, amely Lengyelország számára hozzáférést biztosít a litván LNG-terminálból származó gázhoz, októberben pedig egy új, Norvégiából érkező vezeték üzembe helyezése is megkezdődik. Az év végére ez eléri teljes kapacitását, így kiválthatja az összes orosz szállítást.