Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Bár Aleksandar Vucic magasan nyert, elhúzódhat a szerb kormányalakítás

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2022. április 12. 13:12
A magyar választással egy időben, április 3-án tartották Szerbiában az előrehozott országgyűlési és elnökválasztást.

Az előzetes eredmények szerint köztársasági elnöknek a hivatalban lévő Aleksandar Vucicot választották, és pártja, a Szerb Haladó Párt kapta a legtöbb szavazatot, ám a parlamenti erő harmadával kevesebb mandátumot szerzett, mint két éve – mondta kérdésünkre Ördögh Tibor Balkán-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

„Nem biztos, hogy megfelelően kezelték a koronavírus-járványt, vagy vannak olyan csoportok, amelyek kiábrándultak a kormányzópártból” – elemezte az okokat Ördögh Tibor.

A Szerb Haladó Pártnak nem sikerült megszereznie a kormányalakításhoz szükséges többséget, ám Aleksandar Vucic már korábban egyértelművé tette: ahogy eddig, a következő kormányban is együttműködne a Vajdasági Magyar Szövetséggel. A VMSZ az előzetes eredmények szerint 5 vagy 6 mandátumot szerzett, a többséghez azonban 6 parlamenti hely kellene, így ha meglesz a választás végeredménye, elképzelhető, hogy a Szerb Haladó Pártnak újabb koalíciós partner után kell néznie.

Ördögh Tibor szerint Vucic ismét a szocialistákat hívja majd meg a kormányba.

„Azt kevésbé látom reálisnak, hogy elmozdulás történne egy szélsőjobboldali irányba. Most három szélsőjobboldali párt is bejutott 10-10-15 mandátummal” – mondta a szakértő. Ördögh Tibor szerint a nyugati politikusok szemében nem lenne népszerű lépés a szélsőségeseket bevonni a kormányba, így újra a szocialisták lehetnek Vucic koalíciós partnerei. A pozíciókon való osztozkodás viszont elhúzódó tárgyalásokhoz vezethet.

A szerb választás hivatalos végeredménye napokon belül meglehet, a kormányalakítás azonban akár még hetekig is elhúzódhat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bár Aleksandar Vucic magasan nyert, elhúzódhat a szerb kormányalakítás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást