Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Több menekültet is megloptak a fővárosban – rendőrségi összesítés

Infostart
2022. március 16. 04:30
Legutóbb egy szálloda takarítónője tette rá a kezét menekültek ékszereire – több mint egymillió forint értékben.

Kedden tette közzé a rendőrség, hogy elfogták azt a nőt, aki egy budapesti szállodában tartózkodó menekülttől több mint egymillió forint értékű ékszert lopott el. Mint kiderült, a ferencvárosi szállodában egy takarító markolt bele a menekülő sértett bőröndjéből kikandikáló ékszeres dobozba. A rendőrségi közlemény ezt nem részletezte, de feltehetően egy Ukrajnából menekülő nő volt a sértett – írja az rtl.hu.

Nem ez volt az első bűncselekmény, amit a háború miatt Magyarországon át menekülni kényszerülő ukrajnaiak ellen követtek el, így az RTL Híradó megérdeklődte a rendőrségtől, hogy hány hasonlóról tudnak. A Budapest Rendőr-főkapitányság válaszából kiderült, hogy

a fővárosban keddig kilenc menekültek sérelmére elkövetett jogsértést regisztráltak.

  • Négy esetben lopást követtek el: kétszer telefont, egyszer zsebből pénztárcát, egyszer pedig egy őrizetlenül hagyott bőröndöt loptak el.
  • Két esetben jogtalan elsajátítás miatt járt el a rendőrség: egyszer egy őrizetlenül hagyott táskát és egy kutyát vittek el, később a kutya megkerült, egyszer pedig szintén egy őrizetlenül hagyott táskából vittek el egy iPadet.
  • Két esetben egyedi azonosító jel meghamisítása (autóról vették le a rendszámot) miatt nyomoztak.
  • Egyszer pedig információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás (a sértett birtokában lévő bankkártya adatait használták fel jogosulatlanul) miatt indult eljárás

– részletezte a BRFK.

Közölték: a segélyszervezetek munkatársai többször jeleztek olyat, hogy arra nem jogosultak elveszik az Ukrajnából érkező menekülteknek szánt adományokat. A rendőrök minden ilyen esetben intézkedtek, de csak egy esetben indult eljárás, amiről a BRFK közleményben számolt be.