Nyitókép: Stipe Majic/Anadolu Agency via Getty Images

Hivatalos: katonai drón zuhant le Zágrábban, a magyar légteret is átszelte

Infostart
2022. március 11. 12:31
A horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. Vizsgálat indult az ügyben.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, csütörtök éjjel 11 körül kezdtek csörögni a telefonok a zágrábi rendőrkapitányságon, miután a Jarun tó környékén élők jelentették, hogy nagy robbanás rázta meg a környéket. Beszámolóik szerint a robbanás előtt egy tárgyat láttak lezuhanni a levegőből.

A kiérkező rendőrök a tó körüli zöldterületen három méter átmérőjű kráterre bukkantak, később pedig két ejtőernyőt, valamint egy repülő vagy drón, a The Drive szerint egy, az ukrajnai háborúban is bevetett Tu-141 Sztrizs felderítődrón roncsait találták.

A Telex azt írja, hogy a horvát kormány péntek délelőtt megerősítette, hogy katonai felderítő drón maradványait találták meg, a gép keleti irányból érkezhetett, és Magyarország légterén is keresztül repülhetett. Andrej Plenković horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. Vizsgálat indult az ügyben.

Horvátország, Zágráb. A pilóta nélküli légi jármű becsapódási helyszíne. Forrás: Majic/Anadolu Agency via Getty Images

Zoran Milanović horvát elnök péntek délelőtt videóban jelentkezett be, elmondta:

„Az objektum több mint 40 percig repült Magyarország felett,

Horvátországban kevesebb mint hét percig repült, és Jarun térségében zuhant le, szerencsére személyi sérülés nélkül.”

Megerősítette azt az értesülést is, miszerint a pilóta nélküli katonai gép Ukrajna felől érkezhetett a térségbe. A gép 700 km/órás sebességgel, 1300 méteres magasságban repülhetett át Magyarország felett. A nagy méretű drón legalább 350 mérföldet (560 kilométert) repült úgy, hogy a nyugati katonai szövetséghez tartozó horvátországi és magyarországi légvédelem látszólag nem észlelte.

A Tu-141 Sztrizs felderítődrón – hírek szerint – egyedül az ukrán haderő használja.