Nyitókép: icholakov/Getty Images

Így próbálja elejét venni egy esetleges atomháborúnak az USA és Oroszország

Infostart
2022. március 5. 13:39
Egy új forródrót nyílt meg az amerikai és az orosz védelmi minisztérium között azért, hogy semmiképp se törjön ki atomháború a felek közt.

Az amerikai védelmi minisztérium tisztviselői a napokban panaszkodtak arra, hogy az oroszok a háború kezdete óta nem veszik fel a telefont, és ebből még atomháború is lehet – különösen azután, hogy Vlagyimir Putyin az előző hétvégén nukleáris harckészültséget jelentett be – írja az Index.

„A nukleáris fegyverek a legtöbb esetben elrettentésre szolgálnak, de előfordulhat olyan helyzet is egy konfliktusban, amikor egy olyan logikai láncolat csapdájába esik valaki, amely igazolhatóvá teszi ezeknek a bevetését.

Ez az, ami igazán rémisztő”

– fogalmazott erről beszélve az amerikai védelmi minisztérium egyik korábbi tisztviselője.

A Reuters úgy értesült, hogy csütörtökön már üzembe helyezett egy forródrótot a két védelmi minisztérium azért, hogy elkerüljék a katasztrófát és a katonai konfliktus kiszélesedését. A forródrótot az Egyesült Államok európai parancsnoksága (EUCOM) fogja üzemeltetni, és Tod Wolters tábornok, az európai erők parancsnoka felel majd érte.

„Már teszteltük is a vonalat, (az oroszok) felvették a telefont” – mondta ezzel kapcsolatban nemrég a védelmi minisztérium egyik tisztviselője a londoni székhelyű hírügynökségnek.

A Pentagon továbbá azt is közölte, hogy az oroszokkal együtt

kijelöltek egy olyan demarkációs területet is, amelyre egyik fél hadereje sem fog behatolni, azért, hogy még véletlenül se kerüljön sor katonai incidensre a felek közt.

A háborúval összefüggésben az amerikai védelmi minisztérium korábban azt is bejelentette, hogy a helyzetre való tekintettel elhalasztják a Minuteman III nevű interkontinentális ballisztikus rakétájuk tesztjét.