Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Hiába a kérés, Ukrajna nem lesz gyorsan EU-tag

Infostart
2022. február 28. 18:54
A történelmi dokumentum és az EP-határozata ellenére hosszú viták következhetnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta országa hivatalos tagfelvételi kérelmet az Európai Unióhoz.

,,Történelmi dokumentum. Az Ukrajna elnöke által Kijevben, 2022. február 28-án aláírt uniós csatlakozási kérelem” – írta az iratról készült képhez az elnök sajtófőnöke, Szergej Nikiforov.

Andrij Szibiha, az elnöki iroda helyettes vezetője elmondta, hogy ezenfelül az elnök, valamint Denisz Smihal miniszterelnök és Ruszlan Sztefancsuk házelnök közös nyilatkozatot is aláírtak. "A dokumentumok már úton vannak Brüsszelbe" - tette hozzá Szibiha.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Zelenszkij számára azért lehet fontos Ukrajna kérelmének elbírálási eljárása, hogy ez a kérdés potenciálisan felhasználható legyen az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, mivel az Európai Unió egy olyan intézmény, amely a békén és a konfliktusok párbeszéd útján történő rendezésén alapul.

Zelenszkij korábban azt sürgette, hogy az EU azonnal, egy különleges eljárás keretében vegy fel Ukrajnát.

Hétfőn az Európai Bizottság szóvivői szolgálata azt közölte, ha érkezik hivatalos tagsági kérelem, arról hosszú viták zajlanak majd a tagállamok között, tehát nem lesz gyors uniós csatlakozás – írta az Euronews.

Eric Mamer bizottsági szóvivő azt közölte: a testület a kapott mandátum alapján kezdi meg a tárgyalásokat.

Az Európai Parlament kedden határozatban támogathatja, hogy Ukrajna gyorsított eljárással tagjelölti státuszt kapjon, ám ez nem kötelező érvényű.