Nyitókép: Egy orvost beoltanak az indiai Covishield koronavírus elleni vakcinával a Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórházban, Ungváron 2021. március 11-én. Ezen a napon a kórház kilencven orvosa kapott védőoltást. MTI/Nemes János

Szigorú intézkedések Ukrajnában, alacsony átoltottság mellett nagyon terjed a vírus

Infostart
2021. október 25. 20:20
Csak az örményeknél kisebb az átoltottsági arány Európában: az ukránok mindössze 15 százaléka vette már fel a koronavírus elleni oltás mindkét adagját.

Ukrajnában nagy a baj: a szombati koronavírus-adatok sorozatban a harmadik napon állítottak be rekordot az országban, ahol a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Sinovac oltásai közt szabadon válogathatnak a lakosok, mégis alig kérik az oltást a Euronews cikke szerint.

Válaszlépésként október 22-étől Kijevben két hétre bezárták az iskolákat, és a legmagasabb fertőzöttségi aránnyal rendelkező területeken is hasonló intézkedéseket léptettek életbe. A pandémia kezdete óta a 41 milliós országban 2,7 millió regisztrált megbetegedés történt és nagyságrendileg 63 ezren hunytak el a betegség következtében.

A kormány válaszlepései között szerepel az is, hogy október 21-étől kezdve csak oltási igazolvány birtokában lehet repülőgépre, vonatra vagy távolsági buszra ülni. Az orvosok szerint a mostani hullám sokkal rosszabb, mint a járvány korai időszakában tapasztaltak, és már azok is komolyan megterhelték az egészségügyi ellátórendszert.

A Kijevtől 300 kilométerre található Rivnében a városi kórház covidos betegekkel van teli.

"A betegség lefolyása egyértelműen súlyosabb és agresszívabb, mint tavaly volt. Fiatalabbakat is kezelünk, mint akkor. Akik az osztályunkon vannak, nem oltatták be magukat"

- mondta Valentyin Koroljuk, a kórház intenzív osztályának vezetője.

A kórház ellátókapacitásának közelében jár, az orvosokat aggasztja, mi történik, ha még tovább nő a betegek száma.

"Mi lesz, ha még több beteg érkezik? Mi lesz, ha nincs elég oxigénünk? Ez állandó stressz" - mondta Tetyána Paszicsnyik orvos.

A hamisított oltási igazolványok feketepiaca egyre élénkebb,

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter szerint a rendőrség már 800 büntetőeljárást indított ilyen igazolások használatával kapcsolatban, a minisztérium pedig 100 mobil egységet küldött a tulajdonosok felkutatására, akik súlyos büntetésre számíthatnak. Hamis igazolványt használt egy korábbi ukrán törvényhozó is, és tizenöt kórház is érintett a hamisítási ügyekben.

Ukrajnában már bevásárlóközpontokban is lehet oltást kapni: az elmúlt napok fertőzésszám-növekedése hatására oltási rekordokat is megdöntött az ország, volt olyan nap, amelyen 270 ezer embert tudtak immunizálni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!