Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Halál a forgatáson: a rendezőasszisztens már korábban is adott éles fegyvert

Infostart
2021. október 25. 10:29
Két éve két, Dave Hallsszal szorosan együtt dolgozó kollégája is bepanaszolta a rendezőasszisztenst viselkedése, illetve a fegyverbiztonsági alapok be nem tartása miatt.

A fegyverek és pirotechnikai eszközök használatára, valamint az elzárt tűzvédelmi sávokra és kijáratokra vonatkozó biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása, illetve a munkahelyen nem elfogadható, szexuális jellegű cselekedetek: 2019-ben ilyen ügyekben éltek panasszal a Rust forgatásán rendezőasszisztensként dolgozó Dave Hallsszal szemben kollégái.

A Halyna Hutchins operatőr halálával végződő balesetben Halls volt az, aki Alec Baldwinnak hideg fegyver felkiáltással adta kezébe azt a valójában éles lövedékkel töltött pisztolyt, amely halálosan megsebesítette a nőt, valamint sebet ejtett a film rendezőjén is - írja a CNN.

Nem jelentette a fegyver érkezését

Maggie Goll kellékgyártó és pirotechnikus a CNN-nek arról számolt be, hogy amikor 2019 februárjában és májusában A sötétség titkai című sorozaton dolgozott vele,

Halls nem tartott biztonsági megbeszéléseket,

és következetesen elmulasztotta bejelenteni a lőfegyver jelenlétét a stábnak, amit viszont protokoll ír elő.

"A stáb csak azért tudott a fegyver jelenlétéről, mert a kellékmestersegéd minden nap megkövetelte Dave-től, hogy jelentse be azt" - áll Goll nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy a kellékmester minden nap, amikor fegyverre volt szükség a forgatáson, bejelentette, hogy az milyen jellegű, azaz másolat, működésképtelen eredeti vagy működő, de nem éles töltényt tartalmazó darab, és mindenki számára lehetővé tette, hogy megvizsgálja a fegyvert, mielőtt az bekerült volna a díszletbe és a színészek kezébe. A kellékmester Goll szerint gyakran marasztalta el azért Hallst, mert nem kérte vissza a színésztől a fegyvert, illetve nem tett meg biztonsági bejelentéseket.

Veszélybe sodort volna stábtagokat

Egy olyan esetről is beszélt, amelyben egy pirotechnikusnak orvosra lett volna szüksége, de Halls arra kérte, hogy vegyen részt tovább a munkában, ne szakítsa meg azt.

"Mondtam neki, hogy szabadon forgathat, amit akar, de addig nem lesz tűz, szikra és semmi hasonló, amíg az orvos, a tűzvédelmi tiszt és az összes stábtagom biztonságban vissza nem tér a forgatásra" - részletezte Goll. Halls nem reagált a vádjaira.

Egy neve említésének elkerülését kérő stábtag arról is beszélt, hogy ha voltak biztonsági megbeszélések, akkor Halls azokat rövidre fogta, annyit mondott: olyan fegyvert használnak, amit addig is, és megkérdőjelezte, miért kell egyáltalán ilyen megbeszélést tartani.

Egy olyan esetben pedig megkérdőjelezte a fegyver átvizsgálásának szükségességét, amikor azt egy színésznő saját feje felé fordítva kellett hogy elsüsse.

Azt sem értette, miért nem akar a stáb tovább forgatni, amikor saras területen a vizes földdel érintkeztek a vezetékek.

Hiába tett panaszt

Goll arról is beszámolt, hogy a forgatás első napján figyelmeztették őt, hogy a rendezőasszisztens nemre való tekintet nélkül túl közvetlen mindenkivel, és sokakat zavarnak a csípőn és egyéb testrészeiken tapasztalt érintései.

Elmondta, hogy akkor hívta a gyártás biztonsági vonalát, és személyesen tett panaszt a Blumhouse Productions vezető producereinek. Azt is elmondta, hogy tájékoztatta az Amerikai Rendezők Céhét (DGA) is a nem biztonságos személyekről. Tudomása szerint bejelentései nyomán semmi sem történt.