Nyitókép: MTI/EPA Pool/Katia Hrisztodulu

Ursula von der Leyen: vannak eszközök a jogállamisági vitában

Infostart / MTI
2021. október 22. 18:26
Az Európai Bizottság "a politikai párbeszéd, a jogi válaszok és konkrét intézkedések kombinációját fogja alkalmazni" a megoldás érdekében.

A jogállamiság az Európai Unió alapköve, ezért minden uniós tagállam érdekelt a fenntartásában - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozóját záró pénteki sajtókonferencián.

Ursula Von der Leyen azt mondta: a jogállamiság, amelynek

középpontjában az igazságszolgálatatás függetlensége áll,

biztosítja a kölcsönös bizalmat és az egyenlőséget az EU-tagországok és a polgárok között.

Az Európai Bizottság szerint az Európai Tanács "fontos megbeszéléseket" folytatott a jogállamiságról és az igazságszolgáltatás függetlenségéről Lengyelországra és az arról szóló lengyel alkotmánybírósági döntésre vonatkozóan, hogy a nemzeti alkotmány elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre.

Mint mondta, e kérdés megoldásával összefüggésben "hosszú út áll az EU előtt". Az Európai Bizottság

  • a politikai párbeszéd,
  • a jogi válaszok és
  • konkrét intézkedések

kombinációját fogja alkalmazni a megoldás érdekében - tette hozzá.

Közben mélyreható párbeszédet sürgetett Lengyelországgal az európai uniós országok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke a testület kétnapos csúcsértekezletét követően pénteken Brüsszelben.

Charles Michel azt mondta, békés és megoldáskereső vita zajlott a jogállamiság lengyelországi helyzetéről.

Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége alapvető az Európai Unióban, ahogy a tagállamokban is.

Az Európai Uniónak több jogi eszköz is a rendelkezésére áll, a tagállamoknak és az uniós intézményeknek azonban bármilyen lépés előtt a megoldás felé mutató politikai párbeszédet kell folytatniuk Varsóval. Az EU-csúcson tartott vita ebbe az irányba tett lépés volt - tette hozzá.