Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Három választás torlódott össze az Egyesült Királyságban

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2021. május 6. 11:15
Választási nagyüzem van az Egyesült Királyságban: Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában helyhatósági választást tartanak. A skót szavazás tétje nagy, hiszen ha a jelenlegi kormányzó párt ismét többséget szerez, az új lendületet adhat a függetlenségi népszavazásnak. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense magyarázta el a részleteket.

A közvélemény-kutatások szerint a 2007 óta megszakítás nélkül kormányon lévő Skót Nemzeti Párt kapja a legtöbb voksot a csütörtöki skóciai parlamenti választáson, sőt a párt várhatóan egyedül is többséget szerez.

Az SNP már korábban jelezte, hogy győzelme esetén

újabb népszavazást rendez az Egyesült Királyságtól való elszakadásról.

Ehhez azonban a brit törvényhozás felhatalmazása kell, Boris Johnson miniszterelnök pedig már jelezte: mivel a 2014-es függetlenségi referendumkor az akkori skót kormányfő úgy érvelt, az egy nemzedéken belül csak egyszer lehetséges, legkorábban a 2050-es években tarthatnak népszavazást.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint azonban elképzelhető, hogy Boris Johnsonnak is engednie kell.

"Ha nagyon nagy a felhatalmazás, akkor politikailag kényszerhelyzetbe kerül, és vannak olyan technikák, amelyeket beígértek a Skót Nemzeti Párt tagjai arra az esetre, ha ez mégsem történne meg, például egy olyan népszavazás, amelyet a Westminster nem hagyott jóvá.

Vagy bíróság elé vinnék az ügyet, kicsikarva egy döntést a parlamenttől."

Az utóbbi hónapokban egyébként csökkent a függetlenségpártiak száma Skóciában, jelenleg a szavazók fele menne, másik fele maradna.

Walesben is csütörtökön tartják a parlamenti választást, ám az ottani függetlenségpárti erő biztosan nem kerül kormányzati pozícióba, a közvéleménykutatások szerint a Munkáspárt áll nyerésre.

Angliában helyhatósági választást tartanak csütörtökön, a voksolást tavaly a járvány miatt egy évvel elhalasztották.

A szavazás eredménye jelzés lehet Boris Johnsonnak és kormányának is

- mondja Gálik Zoltán.

"Úgy néz ki, a Konzervatív Párt és a Munkáspárt fej fej mellett halad, az biztos, hogy lesz az eredménynek üzenete Boris Johnson számára, akinek a népszerűségét a pozitív járványkezelés, de több negatív ügy is befolyásolta, inkább lefelé."

Londonban a mostani munkáspárti polgármester, Sadiq Khan újrázása várható.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Három választást is tartanak csütörtökön az Egyesült Királyságban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást