Nyitókép: Pixabay

Friss teszttel bulizhattak a biztonságos nyitásért

Infostart
2021. május 3. 14:52
Ismét a biztonságos vendéglátóipari nyitást tesztelték: klubba és éttermekbe engedték be az immunisokat és az egészségeseket.

A spanyolországi Girona éjszakai élete ugyanúgy megállt hónapokkal ezelőtt, ahogyan minden más nagyvárosé: október óta nem lehet koncertet tartani a városban, decemberben pedig az éttermek is bezártak. Nyolc hónap után most a település szerencsés lakosai egy tesztprogram keretében választhattak, hogy egy DJ-szettre táncolnának, vagy a kiválasztott éttermek valamelyikében ennének. A cél: kideríteni, hogy biztonságosan lehet-e megnyitni az éttermeket és a szórakozóhelyeket úgy, ha védettnek és egészségesnek tekintett embereket engednek csak be azokba, írja a Reuters.

Ehhez digitális igazolást kellett bemutatniuk a programba beválogatott résztvevőknek: ez egy applikáció letöltésével járt, melyen keresztül

igazolni tudták, ha átestek már a koronavírus-fertőzésen, vagy van friss és negatív antigéntesztjük, illetve PCR-tesztjük.

Öt étterem mellett egy éjszakai klubba mehettek el azok, akik szomjaztak már a szórakozásra: 250 embert engedtek be a helyszínre a húsz perces DJ-szettre, míg az éttermekben azok kapacitásának 80 százalékáig töltötték fel az asztalokat.

A digitális igazolás a felhasználóknak pénzbe került: a 36 órára szabad utat nyitó útlevélért 2,5-8,5 euró közötti összeget (nagyjából 900-3000 forint) kellett fizetni.

A tesztprogram szervezői bizakodó hangulatban várhatják az eredményeket, mivel Barcelonában a közelmúltban ötezer ember részvételével tartottak távolságtartás nélküli koncertet, antigénteszt elvégzéséhez kötve a belépést. Az eseményt követően egyáltalán nem tapasztalták azt, hogy a tömegben eltöltött időszak ugrást eredményezett volna a fertőzések számában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!