Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Leállhatnak a hozzánk épp most megérkező Janssen-oltással Amerikában – ismerős okból

Infostart
2021. április 13. 14:33
Minden egymilliomodik oltás vérrögképződéssel járhat, de egyelőre nincs bizonyíték erre. A feltárt problémák 48 év alatti nőknél jelentkeztek.

Javaslatot tett kedden az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA), hogy szüneteltessék az oltást a Janssen-vakcinával; az Index a SkyNewsra hivatkozva azt írja, a Johnson & Johnson oltóanyaga vérrögképződéses esetekkel lehet összefüggésben. Az esetek ritkák, de a helyzet tisztázódásáig nem engednék a vele való oltást.

Az Európai Gyógyszerügynökség az esetek miatt már pénteken a gyártóhoz fordult, ezt követően közölte azt az FDA, hogy bizonytalanság övezi a trombózis és a vakcina kapcsán.

Ismert, ez az az oltás, amelyből kedden 28 800 adag érkezett Magyarországra, és amelyből egyetlen adag elegendő a védettség kialakításához.

A Janssen-oltásból eddig 6,8 millió dózist adtak be, 6 vérrögképződéses esetet jegyeztek fel, mindegyikük 18 és 48 év közötti nő volt.

Csütörtökön várható bejelentés a Janssenről.

Korábban az AstraZeneca oltásával kapcsolatban voltak ehhez hasonló hírek, több országban emiatt felfüggesztették az oltás beadását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!