Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Újabb fordulat: mégsem tesz különbséget az Unió vakcina és vakcina között

Infostart
2021. március 13. 10:44
Az Euronews korábbi értesüléseivel szemben a Reuters úgy tudja, a védettségi igazolás tekintetében az Európai Unió nem rendelkezik másként az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóvá hagyott vakcinákkal beoltottakról, hanem a tagállamokra bízza a döntést.

Korábban az Euronews arról számolt be, hogy értesülései szerint nem kaphatnak uniós védettségi igazolást azok, akik olyan védőoltást kapnak, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyott jóvá. Most azonban a Reuters úgy tudja, hogy ennek eldöntését a tagállamokra bízzák – írja a portfolio.hu.

A Reuters által megszerzett leirat szerint, amit jövő héten tesz majd hivatalosan közzé az EU, az uniós közös védettségi igazolványnak nem szabad semmiben sem diszkriminálja azokat, akik nincsenek beoltva, továbbá az igazolás tartalmazni fogja a tesztelésre és felépülésre vonatkozó adatokat is.

A hírügynökség szerint a 27 tagállamra bízza annak eldöntését, hogy feloldják-e az érvényben lévő utazási korlátozásokat azokra, akiket beoltottak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákkal, illetve olyan vakcinákkal, amelyet csak bizonyos tagállamok hagytak jóvá. Itt

külön kiemeli az írás Magyarországot és Szlovákiát, ahol már oltanak az orosz Szputnyik V vakcinával annak ellenére, hogy az EMA még nem hagyta azt jóvá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!