Nyitókép: MTI/AP/Andre Penner

Összeomlás fenyeget Brazíliában: a helyzet az emberiséget veszélyezteti

Infostart
2021. március 12. 07:33
A huszonhét brazil államból huszonötben 80 százalékos telítettséggel működnek az intenzív osztályok: a brazil vírustörzs nemcsak az ország, hanem az egész világ számára is komoly veszélyt jelent.

Az ország vezető egészségügyi kutatóintézete, a Fiocruz arra figyelmeztetett, hogy az összeomlás szélén áll több brazil nagyváros egészségügyi ellátása – írja a BBC. Jesem Orellana, az intézet egyik kutatója egyenesen úgy fogalmazott: Brazília fenyegetést jelent az emberiség számára. A járvány kezdete óta már 11,2 millió brazil kapta el a fertőzést és 270 ezernél is többen vesztették életüket miatta.

Mindennek ellenére az elnök, Jair Bolsonaro folyamatosan és következetesen lekicsinyli a vírus jelentőségét: ezen a héten úgy fogalmazott, hogy a brazilok fejezzék be a nyafogást a koronavírus miatt. A régiós szinten bevezetett korlátozásokat is kritizálta, azzal érvelve, hogy a gazdaságra gyakorolt hatása rosszabb lesz, mint a vírusé.

A brazil kormányzók a múlt héten megpróbálták ugyan ajánlásba foglalni a járvány megfékezését segítő intézkedéseket, amely a tervek szerint kijárási korlátozást, a tömegrendezvények tilalmát és boltok bezárását is tartalmazta volna. Az elképzelésekből azonban semmi sem valósult meg: a szerdán közzétett végső verzió egy egyoldalas, konkrétumokat nem tartalmazó dokumentum volt.

Wellington Dias, Piaui állam kormányzója jelezte: ha nem csökken a nyomás a kórházakon, egyre több beteg marad intenzív ellátás nélkül, gyakorlatilag halálra ítélve.

Közel az teljesítőképesség határa

Szerdán 2349 haláleset következett be az országban az új koronavírus miatt: ez új rekordot jelent. Ugyanezen a napon 80 955 új esetet jegyeztek fel: a fertőzöttségi adatok emelkedése részben a Manausban felfedezett brazil variánsnak köszönhető, amely fertőzőbb a globálisan eredetileg elterjedt variánsénál. A rengeteg új fertőzés következtében egyes információk szerint

országos szinten az intenzív osztályok elérték kapacitásukat,

Porto Alegre és Campo Grande kórházaiban pedig már afölötti beteglétszámmal működnek. A túltelített rendszer a Fiocruz figyelmeztetése szerint teljes mértékben össze is omolhat. "Országunk a pandémia legrosszabb pillanatában van" – mondta Margareth Dalcolmo, a Fiocruz kutatója.

Tragédia jöhet

Pedro Hallal brazil epidemiológus szerint ha nem kezdik el gyorsan beoltani a népességet, az "masszív tragédiához" fog vezetni. Luiz Inacio Lula da Silva, az ország előző vezetője eközben támadja Bolsonarót a járványkezelés miatt, hozzáállását "gyengeelméjűnek" nevezve. Véleménye szerint a halálozások egy része elkerülhető lett volna.

Az országban terjedő, P1 elnevezésű variáns nagyjából kétszer olyan fertőző, mint a korábbi volt, ráadásul újrafertőzni is képes azokat, akik már átestek a betegségen. 25-60 százalék közt van az esélye annak, hogy valaki, aki már volt koronavírusos, ezt a fertőzőbb változatot újra elkaphatja.

A Fiocruz szerint ez ráadásul csak egy az aggodalomra okot adó, az országban terjedő variánsok közül.

A WHO is figyeli már a brazil helyzetet, Tedrosz Gebrejeszusz főtitkár szerint nagyon aggasztó a brazil állapot és a régióban problémákat okozhat.

Kevés az oltott

Brazíliában egyelőre a lakosságnak mindössze 4,2 százalékát oltották be egy adagnyi vakcinával, ami 8,8 millió embert jelent – a második adagot alig 3,05 millióan kapták meg a 212 milliós országban. Az ország a CoronaVacból és az AstraZeneca oltásából rendelt 200 millió adagnyit: ezek a védőoltások a jelenleg elérhető információk szerint hatékonyak maradnak a brazil variánssal szemben a súlyos megbetegedés kivédésére. Valószínűsíthetően a Pfizer oltása is hatékony a törzzsel szemben, de annak beszerzésével kapcsolatosan még zajlanak a tárgyalások.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!