Nyitókép: MTI/Biontech SE/EPA

Hiánytermék a koronavírus-vakcina, új gyárban bíznak a németek

Infostart / MTI
2021. január 6. 16:35
Németország több mint 130 millió adag koronavírus elleni vakcinát fog kapni, ami elegendő lesz mindenki számára - jelentette ki Jens Spahn német egészségügyi miniszter szerdán Berlinben.

A tárcavezető közölte, hogy az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat oltóanyagának első szállítmánya várhatóan a jövő héten érkezik Németországba. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyébként a nap folyamán forgalmazásra ajánlotta az Európai Unióban a Moderna vakcináját.

Mint mondta, megértéssel fogadja, hogy az embereknek kérdéseik vannak, ha nem minden úgy működik, ahogy azt remélték. Hozzátette, hogy a problémákat meg kell oldani.

"Több mint elegendő oltóanyagot rendeltünk mindenki számára" - hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, hogy

a rendelt mennyiséggel nincs gond, a vakcina azonban hiánytermék.

Amennyiben a BioNTech vállalata tervek szerint februárban beindítja a marburgi üzemben a gyártást, akkor jelentősen fokozható lesz a vakcinatermelés, ezzel pedig a már megrendelt oltóanyag minél gyorsabb kiszállítása lehetővé válik.

Spahnt saját pártjának, a kereszténydemokrata CDU-nak a soraiból is bírálatok érték azért, mert az ország kevés oltóanyagot szerzett be és lassú az oltások üteme. Szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: jelentős a bizalom közte és Angela Merkel kancellár között a mostani különleges válsághelyzetben.

Németországban eddig 1 823 048 az azonosított fertőzöttek száma, közülük 36 869-en hunytak el a betegség követzkeztében. A gyógyultak száma 1 472 311.