Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Kelemen Hunor: a koalíció nélkülünk nehezen összehozható

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2020. december 7. 12:47
Romániában a részeredmények alapján 5 párt jutott be a parlamentbe a vasárnapi választásokon. A voksok 87 százalékának összeszámlálása alapján a szavazást a tavaly óta ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt nyerte 30 százalék körüli eredménnyel. Második helyen a jobbközép Nemzeti Liberális Párt végzett 25,4 százalékkal. Az RMDSZ 6,5 százalékot szerzett.

Mindamellett, hogy még nem véglegesek az eredmények, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint szerint elsőként a választókat illeti a köszönet, miután átérezték a választás súlyát. Az RMDSZ úgy számol, hogy a szenátusban közel 7, a képviselőházban 6,5 százalékon lesznek, lényeges változást legfeljebb a külföldön leadott voksok hozhatnak.

Az elnök az InfoRádiónak kifejtette: nehéz időszak áll mögöttük, amikor az emberek érzelmeit a félelem uralta, és ilyen körülmények közepette kellett őket egy nem szokványos kampányban megszólítaniuk. De

a legfontosabb, hogy kitartottak mellettük, és bizalmat szavaztak nekik, miután olyan megvalósítható javaslatokat kínáltak, amik az emberek biztonságigényét erősíthetik,

köztük az identitás megőrzését, valamint az egzisztenciális biztonságot, a munkahelyektől a gazdasági növekedésen át az egészségügy témaköréig.

Bár a választási részvétel történelmien alacsony volt, ami az elmúlt három évtizedben példátlan, a félelem fölírt minden egyéb számítást – tette hozzá Kelemen Hunor, aki biztosra veszi, hogy kaptak nem magyaroktól származó voksokat, annál is inkább, miután

a roma közösség vezetőivel Erdélyben – Maros, Hargita, Kovászna, Szatmár és Bihar megyében – volt egy megállapodásuk, aminek értelmében biztosan sok helyütt az RMDSZ-t támogatták.

Azonban úgy látja, az etnikai szavazásnak nincs alternatívája.

Mint ismert, a választást a tavaly óta ellenzékbe szorul Szociáldemokrata Párt nyerte 30 százalék körüli eredménnyel. Kelemen Hunor ugyanakkor emlékeztetett, a döntés a kormányalakításról az államelnök kezében van, hiszen az alkotmány szerint csak akkor kellene megbíznia a nyertes, ha annak megvan az 50+1 százaléka. Ezért bizonyára a liberálisoknak fogja megadni a lehetőséget, az RMDSZ véleménye ugyanakkor változatlan:

egy stabil középjobboldali kormánykoalícióra lenne szükség, ami nélkülük nehezen összehozható.

A kérdés az, hogy a Nemzeti Liberális Párt és Klaus Iohannis mit szándékozik tenni. Ha sikerül egy olyan kormányprogramban megegyezni, ami a magyarok érdekeit is szem előtt tartja, felkérés esetén az RMDSZ a kormányzást vállalja. A tárgyalások azonban még odébb vannak, egyelőre még mindenki a végleges eredményeket várja, amire szerdán, legkésőbb csütörtökön lehet számítani.

Az RMDSZ elnöke végül hozzátette, az olyan pártoktól, lásd a harmadik helyen befutó Mentsétek meg Romániát Szövetség, nem várják, ismerve a romániai politikát, hogy a magyarokat szeressék, hogy különösebb nagy tisztelettel viseltessenek irántuk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kelemen Hunor a romániai választásokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást