Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

További szigorításokról döntöttek a németek

Infostart / MTI
2020. november 26. 06:18
Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt Németországban bevezetett korlátozásokat.

Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel tíz órán át folytatott tanácskozás után, késő este tartott tájékoztatón elmondta, hogy egyelőre december 20-ig hosszabbítják meg az eredetileg november végéig tervezett korlátozásokat.

December közepén ismét tanácskoznak, és "emberi számítás szerint" arra kényszerülnek majd, hogy ismét meghosszabbítsák, január elejéig érvényben tartsák a rendelkezéseket.

Ismét egy nagy, közös "nemzeti erőfeszítésre" van szükség,

mert csak a fertőződések számának rohamos növekedését sikerült megállítani, és a járványhullám még nem hagyott alább - mondta a kancellár.

Egy sor szabályt szigorítanak, így két háztartásból - a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva - az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember tartózkodhat együtt, és nemcsak az üzletekben és a közösségi közlekedésben, hanem minden forgalmas helyen és valamennyi munkahelyen maszkot kell viselni - ismertette.

Az ünnepekre némileg lazítanak a korlátozásokon, december 23-tól január 1-jéig ismét tíz ember találkozhat.

El kell kerülni, hogy az idei egy "magányos karácsony" legyen

- mondta erről Angela Merkel.

Az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) és a szövetségi kormány tanácskozásán a többi között arról is döntöttek, hogy a berlini vezetésnek fel kell lépnie európai uniós partnereinél azért, hogy 2021. január 10-ig szüneteljen a síturizmus a közösségben.

"Ezt nem lesz könnyű elérni" - jegyezte meg a kancellár.

Michael Müller berlini kormányzó polgármester, az MPK soros elnöke kiemelte, hogy a 16 tartomány és a szövetségi kormány a legnagyobb egységben és egyetértésben dolgozik a járvány megfékezésén.

Markus Söder bajor kormányfő, az MPK soros alelnöke aláhúzta, hogy a járványhelyzet változatlanul súlyos, még soha nem voltak egyszerre annyian betegek Németországban, mint ezekben a napokban. Ezért mindenkinek hozzá kell járulnia a vírus visszaszorításához.

"Igazán szép lenne, ha az emberek a karácsonyban nem a fogyasztás, hanem a család ünnepét látnák meg, és az összetartásra, a társadalmi szolidaritásra is gondolnának" - fogalmazott a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Az MPK és a szövetségi kormány megállapodásával november 2-án vezettek be az alapvető járványvédelmi óvintézkedéseken - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés - túlmutató korlátozásokat.

Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. Ezek a korlátozások mind érvényben maradnak legalább december 20-ig.

Az új intézkedések egyike, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak a téli hónapokra csekély összegért 15 darab - hetente egy - FFP2 minősítésű maszkot biztosítanak, a betegségük vagy a koruk miatt állandó ápolásra szoruló embereknek pedig havonta 30 darab úgynevezett antigén gyorstesztet, ingyenesen.

Nem változik az a szabály, hogy alapesetben, különösen súlyos fertőzésveszély nélküli helyzetben az ország teljes területén továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar.