Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Szégyenletes és dühítő az antiszemitizmus erősödése Németországban az államfő szerint

Infostart / MTI
2020. október 9. 18:37
Szégyenletes és dühítő az antiszemitizmus erősödése Németországban - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő pénteken Halléban a Szász-Anhalt tartományi város zsinagógája elleni fegyveres támadás első évfordulóján tartott megemlékezésen.

A hallei szélsőjobboldali merénylő gyűlölete nemcsak a zsidók ellen irányul, hanem a muszlimok, a bevándorló hátterűek, a nők és a baloldaliak ellen is - mondta a szövetségi elnök, rámutatva, hogy az elkövető eredetileg nem is zsinagóga, hanem mecset ellen tervezett merényletet.

Gondolkodásában megmutatkozik "az antiszemitizmus, a faji gyűlölet, az iszlámellenesség, a homofóbia és az emberellenesség minden egyéb formájának logikája" - tette hozzá Frank-Walter Steinmeier.

Kiemelte: az erőszaknak ágyaz meg, aki embereket megvető ellenérzéseket terjeszt, és "a +mi+ és az +ők+" csoportját felállítva megosztja a társadalmat. Ebben az ügyben az eddiginél sokkal világosabban kell kijelölni a "vörös vonalat" - a határt - , ki kell mondani, hogy "nem tűrjük az emberellenességet ebben az országban, sem szavakban, tettekben pedig végképp nem".