Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Aggódik az ENSZ a hongkongi gumiszabály miatt

Infostart / MTI
2020. július 3. 15:38
Aggodalmát fejezte ki az ENSZ emberi jogi hivatala, miután már a nemzetbiztonsági törvény hatálybalépése utáni napon százakat vettek őrizetbe Hongkongban a rendelkezés homályos és tágan értelmezhető megfogalmazásai miatt. Félő, hogy mindez a tüntetők üldöztetéséhez vezethet, megsértve a gyülekezés és véleménynyilvánítás szabadságát.

"Riasztó, hogy a törvény értelmében azonnali hatállyal megkezdődtek a letartóztatások, miközben nem állnak rendelkezésre teljes körű információk a jogsértésekről" - mondta Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője a kedden hatályba lépett nemzetbiztonsági törvény kapcsán. Szerdán már százakat vettek őrizetbe a kínai hatóságok, és legalább 10 aktivista ellen vádat is emeltek.

"Aggasztó, hogy a törvényben szereplő egyes bűncselekmények meghatározása homályos és túl általános, ezen felül nem tesz megfelelő különbséget erőszakos és erőszakmentes cselekmények között.

Ez a jogszabály önkényes, illetve hátrányos megkülönböztetésen alapuló értelmezését és végrehajtását eredményezheti, ami alááshatja az emberi jogok védelmét"

- hívta fel a figyelmet Colville. Úgy vélte, hogy különösen "a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszás" bűncselekménye az, amely a demokráciapárti aktivisták felelősségre vonását eredményezheti véleménynyilvánítási, egyesülési és békés gyülekezéshez való jogaik gyakorlása miatt.

Szerinte Kína Hongkongra szabott nemzetbiztonsági törvényének az ártatlanság vélelmét és a tisztességes eljáráshoz való jogot biztosító rendelkezéseket be kell tartani.

A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását, enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a jogszabály tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát. Érdemi segítséget viszont csak Boris Johnson brit kormányfő ajánlott: letelepedési lehetőséget Nagy-Britanniában az egykori brit gyarmatot elhagyni szándékozóknak.