Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovák kormányfő: éjféltől kezdve felújítjuk Csehszlovákiát

Infostart / MTI
2020. június 3. 14:07
Csehország és Szlovákia megnyitják egymás között államhatáraikat.

Csehország és Szlovákia szerda éjféltől kezdve teljes mértékben megnyitják határaikat a két szomszédos ország állampolgárai előtt - jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök szerdán Prágában a hivatalos tárgyalások kezdete előtt.

"Ahogy egy jó vendéghez illik, hoztam egy ajándékot. Éjféltől kezdve felújítjuk Csehszlovákiát, megnyitjuk egymás állampolgárai előtt határainkat, és lehetővé tesszük a kölcsönös utazást" - mondta a szlovák kormányfő, miután Andrej Babis cseh kormányfő meghívására szerda délelőtt egynapos hivatalos látogatásra megérkezett Prágába. Megjegyezte, hogy a határok kölcsönös megnyitásáról két napja egyeztek meg a miniszterelnökök.

Andrej Babis azt mondta, hogy éjféltől kezdve a cseh, illetve a szlovák állampolgárok számára a szomszédos országba való utazás "teljes mértékben visszatér a járvány előtti időbe, keretekbe". A jelenlegi szabályozás szerint a csehek és a szlovákok mindössze 48 órára látogathatnak el szabadon a másik országba.

  • Csehszlovákia, a közös állam megszűnte után hagyománnyá vált, hogy az új cseh, illetve szlovák miniszterelnök és más vezető politikusok első hivatalos útja Pozsonyba vagy Prágába vezet.
  • Matovicot márciusban iktatták be tisztségébe, de első külföldi útjára a koronavírus-járvány miatt csak megkésve kerülhetett sor.

Babis és Matovic a találkozón tájékoztatják egymást a járvány elleni küzdelemről, és véleményt cserélnek egyebek között a cseh-szlovák kapcsolatokról, az Európai Unió új kötségvetési időszakának tervezetéről és a visegrádi együttműködésről is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!