Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Németország újabb enyhítésekről döntött

Infostart / InfoRádió - Vida Ákos (München)
2020. április 30. 21:02
Május 4-től kinyithatnak a múzeumok, állatkertek és galériák, szabad lesz templomba menni, valamint a koronavírus miatt eddig elhalasztott műtétekre is lehetőség lesz Németországban, ahol a szövetségi kormány egy koronavírus-immunitást igazoló igazolvány bevezetésére is határozatot hozott.

Angela Merkel és a német tartományi miniszterelnökök csütörtök délutáni videokonferenciáján a következő enyhítéseket határozták el:

  • május 4-től a gyermekjátszóterek, múzeumok, galériák, állatkertek, botanikus kertek kinyithatnak, de természetesen csak a szükséges távolsági korlátozások betartásával,
  • újra szabad majd templomba menni, ha biztosítják a szükséges higiéniai feltételeket,
  • a kórházában pedig felszabadítják az intenzív ágyakat, mert van elég ágy a koronavírus-betegeknek, tehát a járvány miatt eddig elhalasztott operációkat el lehet végezni.

Május közepéig a szakminiszterek kidolgozzák a gasztronómia és a hazai turizmus beindítására szóló javaslataikat.

A külföldi utakra vonatkozóan Heiko Maas német külügyminiszter már szerdán bejelentette, hogy a korábbi figyelmeztetést június 14-ig meghosszabbították. Ez azok számára fontos hír, akik szervezett utakat foglaltak le, mert azokat így költségmentesen lemondhatják.

A többi korlátozó intézkedés lényegében érvényben marad, legközelebb május 6-án vizsgálják ismét felül azokat.

Markus Söder bajor miniszterelnök úgy nyilatkozott, a gazdaság mellett a családok a legfontosabbak, az idősek helyzete a szociális- és idősotthonokban, akiket hozzátartozóik látogatni szeretnének. Erre kell sürgősen megfelelő védelmi intézkedések mellett lehetőséget adni, tette hozzá.

Jelentősen lassult a járvány

A német Robert Koch Járványügyi Intézet elnöke, Lothar Wieler, aki végzettségét tekintve állatorvos és mikrobiológus, csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a múlt héten országszerte több mint 900 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, ezeknek 5,4 százaléka bizonyult pozitívnak. A reprodukciós szám mára lecsökkent 0,76-ra, ami a járvány jelentős lassulását jelenti.

Az intézet támogatja a nagy számú tesztelést, mert mint mondják, minél több ember tesztelnek, annál hamarabb ki lehet szűrni és karanténba küldeni a vírushordozókat, valamint a velük kapcsolatba került személyeket, hogy ne terjesszék tovább a fertőzést.

A vírus halálos áldozatainak száma Németországban eddig 6288, ami 4 százalékos halálozási arányt jelent. A többnyire egyéb betegségekben is szenvedő idős elhunytak átlagéletkora 81 év volt.

Ellenzik az immunitás-igazolványt

A német szövetségi kormány egy koronavírus-immunitást igazoló igazolvány bevezetésére is hozott határozatot, noha a Robert-Koch Járványügyi Intézet főnöke arra figyelmeztetett, hogy egy negatív teszteredmény egyáltalán nem biztos, hogy megfelel a valóságnak. Sok fertőzött már akkor is megfertőzhet másokat, mielőtt a Covid-19-es betegség bármilyen tünete jelentkezne nála. A betegségen már átesetteknek szánt igazolvány bevezetésének előfeltétele az, hogy tudományosan beigazolódjon, hogy ezek a személyek valóban nem kaphatják el ismét a fertőzést, mint az állítólag Dél-Korában majd 100 esetben megtörtént.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter szerint ilyen tudományos bizonyíték még nincs ugyan, de a kormány előre kívánt gondoskodni arról, hogy ha már lesz, akkor azonnal be tudják vezetni ezt a koronavírus immunitást igazoló papírt, amely bizonyos szakmákban megkönnyíthetné az emberek munkáját.

Németországban a koronavírus-járvány következtében április 26-ig 10 millió embert jelentettek be rövidített munkaidőre a munkaügyi hivataloknál, amelyre a 2008-as pénzügyi világválság idején sem volt példa. A munkanélküliek száma 2,644 millió, ami 5,8 százalékos rátának felel meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!