Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

Lőttek az idei Oktoberfestnek

Infostart / InfoRádió - Vida Ákos (München)
2020. április 21. 12:18
Markus Söder bajor miniszterelnök és Dieter Reiter, München főpolgármestere kedd reggel közös sajtókonferencián jelentették be, hogy az idei müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest elmarad, amire 70 éve nem volt példa.

A világ legnagobb népünnepélyét több mint hatmillióan látogatják, elmaradása közel 1,3 milliárd eurós bevételkiesést jelenthet a müncheni gazdaságnak, a szállodáknak, vendéglátóknak és taxisoknak. Ám most az emberek egészsége a legfontosabb, München pedig nem akar olyan viszonyokat, mint amilyenek Ischglben, Voralbergben, vagy Dél-Tirolban alakultak ki, ahonnan az ott bulizó vendégek a koronavírust egész Európába széthordták. A bajor városnak nem kell tartania az esetleges kártérítésektől sem, miután a rendezvényt meghívásos alapon szervezik.

Az 1809 óta megrendezésre kerülő Oktoberfest mintegy 210 éves történetében most 21. alkalommal mondták le az eseményt. 1854-ben és 1873-ban példul a kolerajárvány miatt került erre sor, majd 1914 és 1918 között az első, majd 1939 és 1945 között a második világháború lehetetlenítette el.

Természetesen semmilyen más hasonló népünnepélyt vagy búcsút sem tartnanak meg az idén Bajorországban.

A kiállítók, szórakoztató pavilonok tulajdonosai 100 százalékos állami hitelgaranciával fedezett hiteleket vehetnek fel a bevételkiesés okozta pénzügyi nehézségek áthidalására. Addig, amíg nincs védőoltás, vagy gyógyszer, addig nagyon kell vigyázni – mondta Söder. Remélik, hogy jövőre majd ugyanolyan vidáman és gondtalanul lehet ünnepelni, mint korábban.

Sokan azt remélik, hogy az idei lemondás miatt és a károk kompenzációjaként jövőre az Oktoberfest normálisan 16 napos időtartmát meghosszabbítják.

A másik rengeteg embert érintő esemény a német focibajnokság, a Bundesliga folytatásának kérdése. A neves német virológus, Karl Lauterbach tegnapi tévészereplése során annak folytatása ellen szólalt fel, főleg azért, mert több tízezer tesztre van szükség a játékosok és a csapatok személyzetének folyamatos tesztelésére, amelyeket most inkább a kórházak és az idösotthonok személyzetének tesztelésésére kellene felhasználni. Hasonló okokból kifolyólag más sportágaknak is várniuk kellne szerinte az idény folytatásával.

A két vezető Bundesliga-klubnak, az FC Bayernnek és a Borussia Dortmundnak otthont adó tartomány miniszterelnökei, Markus Söder és Armin Laschet május 9-ét helyezték kilátásba a bajnokság folytathatásának dátumaként. A német egészségügyi miniszter Jens Spahn szintén úgy foglalt állást, hogy amennyiben a focimeccseket üres stadionokban tartják meg, akkor ezeket

legalább a tévéközvetítéseken nézhetik a sport rajongói, és ez is a "normális élet" egy aprócska visszatérését jelentheti számukra.

A keddi szomorú koronavírus-számokat illetően anyit lehet elmondani, hogy Németországban a kedd reggeli adatok szerint 147.000 fertőzöttet tartanak nyilván, akik közül már 95.200 ember meggyógyult, 4.862 többnyire idős beteg meghalt. A reprodukciós szám továbbra is 0,7 százalék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lőttek az Oktoberfestnek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást