A koronavírus átírja a brexittárgyalásokat is

Infostart / MTI
2020. március 12. 21:30
Az új típusú koronavírus okozta járvány miatt nem tartják meg az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakítását célzó tárgyalássorozat Londonban tervezett jövő heti fordulóját az eredetileg tervezett formában - közölte a Downing Street.

A londoni miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint a döntést a brit és az uniós tárgyalóküldöttség közösen hozta meg.

Boris Johnson miniszterelnök szóvivője szerint a két fél jelenleg a megbeszélések folytatásának más módjait vizsgálja, köztük azt, hogy

lehetséges-e videokonferenciák formájában megtartani a tárgyalási fordulókat.

Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek lejártáig, azaz december 31-ig gyakorlatilag teljes mértékben érvényben marad a brit kilépés előtti szabályrendszer London és az EU viszonyában.

Az átmeneti időszak legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

A tárgyalássorozat március 2-án kezdődött Brüsszelben egy négynapos fordulóval, és a jövő héten folytatódott volna Londonban.

A konzervatív párti brit kormány célja egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás aláírása az EU-val.