Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Koronavírus – Már a németek is félnek, megszólalt Merkel

Infostart
2020. március 10. 09:47
Németország a koronavírus okozta gazdasági visszaeséstől fél. Már elfogadtak egy pénzügyi csomagot, de a kancellár újabb beavatkozást ígér.

Olaf Scholz és Peter Altmaier gazdasági miniszter még ezen a héten bemutatja azokat a kormányzati terveket, amelyek a koronavírus miatti problémákban hivatottak likviditási (áthidaló jellegű) segítséget nyújtani a vállalatoknak – jelezte Angela Merkel német kancellár hétfő délután a Reuters tudósítása szerint.

Merkel azt is mondta, hogy a március 26-án kezdődő EU-csúcson is megvitatják a koronavírus miatt szükséges lépéseket és fejleményeket – írja a Portfolio.

A német kancellár azután nyilatkozott, hogy vasárnapról hétfőre virradó éjjel a német kormány egy kisebb fiskális csomag elfogadása mellett döntött a gazdasági visszaesés kezelésére. Már ennek ismertetése kapcsán is szó volt egy a vállalatoknak szóló, a likviditási nehézségeket kezelni hivatott intézkedési tervről, ami a jelek szerint rövidesen ismertté válik az érintettek számára.

A német ipari megrendelések januárban öt éve nem látott rekordszinten voltak, azóta azonban beütött a koronavírus. Németország erősen integrálódott a világgazdaságba, így csak az a kérdés, hogy a járvány terjedése milyen mértékben érinti az országot. A kormány ezért elfogadott egy fiskális élénkítést: többek között átmeneti munkaerő-piaci segélyprogramot indít, növelik a beruházásokat a 3,1 milliárd euró értékben, valamint likviditási támogatási programot készít elő a koronavírus hatásaitól szenvedő vállalatok számára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A lépés csökkenteni fogja a német költségvetés várható többletét, de még nem tolja azt negatív tartományba. Viszont ha a járvány továbbterjed, akkor a kormánynak egyéb intézkedéseket is el kell fogadnia.