Nyitókép: MTI/EPA

Bármikor kitörhet a Taal vulkán - fotók a helyszínről

Infostart / MTI
2020. január 21. 14:32
Légi felvételeken látszik, hogyan ereget füstöt a vulkán, amely a látszólagos nyugalom ellenére bármikor hatalmas kitörést produkálhat.

A környékről, Batangas és Cavite tartomány több településéről már több mint 160 ezer lakost evakuáltak a helyi hatóságok. Noha a felszínen viszonylagos nyugalomban van néhány napja a fővárostól, Manilától mintegy 70 kilométerre, egy tó közepén lévő tűzhányó, tudósok figyelmeztetnek, hogy bármikor robbanásszerűen kitörhet.

Forrás: Google Térkép

A Fülöp-szigeteki Polgári Védelem légifotókat készített a tűzhányóról, és a tűzhányóval szomszédos Laurel településről is érkeztek fotók.

A Taal az elmúlt hat napban folyamatos, de gyengülő aktivitást mutatott, viszont a környékbeli földmozgások, a kén-dioxid- és kisebb hamukitörések arra utalnak, hogy várható sokkal nagyobb hamu- vagy lávakitörés is - közölte szombaton a Fülöp-szigeteki vulkanológiai és földrengéstani intézet.

A Taal a világ egyik legkisebb működő vulkánja, de 1911-ben a kitörése több mint 1300 ember életét oltotta ki. A tűzhányó harmincháromszor tört ki 1572 óta, legutóbb 1977-ben. A Fülöp-szigetek a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik.

A legutóbbi, villámokkal is kísért kitörésről látványos fotók készültek.

A felfelé gomolygó vulkáni hamufelhő 12-15 kilométer magasba emelkedett, miközben villámok tucatjai cikáztak benne.