Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Meglepő dolog derült ki Angela Merkelről

Infostart / MTI
2019. december 26. 07:33
A németek egy felmérés szerint jobban bíznak Emmanuel Macron francia államfőben, mint a saját kormányuk vezetőjében.

A Berliner Morgenpost című lap hírportálján ismertetett közvélemény-kutatás adatai szerint a németek szűk többsége, 53 százaléka nagyon bízik Angela Merkelben, 44 százaléka pedig kevéssé. A francia elnök iránti bizalom viszont erősebb, a bizalmatlanság pedig kevésbé jellemző, mint a német kancellár esetében - jelzi a Kantar közvélemény-kutató társaság felmérése, amely szerint a németek 57 százaléka nagyon bízik Emmanuel Macronban, 32 százaléka pedig kevéssé.

A kutatásban még öt vezető külföldi politikus németországi megítélését vizsgálták. Macron és Merkel után,

  • a harmadik helyen Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, a szeptemberben tartott ausztriai parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője áll, aki iránt a németek 33 százaléka nagy, 41 százaléka pedig csekély bizalommal viszonyul.
  • A negyedik Vlagyimir Putyin orosz elnök, őt 26 százalék tartja jelentős bizalomra méltó politikusnak, 67 százalék pedig kevéssé bízik meg benne.
  • Az ötödik helyen Boris Johnson brit kormányfő áll, akinél ugyanez az arány 12:71.
  • A hatodik Recep Tayyip Erdogan török államfő következik 6:86-os aránnyal.
  • Az utolsó Donald Trump amerikai elnök, akiben szintén a felnőtt németországi lakosság csupán 6 százaléka bízik erősen, míg 89 százalék inkább más politikust tüntetne ki a bizalmával.

Hasonló eredményeket mutatott ki egy másik, ugyancsak szerdán ismertetett felmérés, amely szerint

a németek legnagyobb része úgy véli, Donald Trump nagyobb veszélyt jelent a világbékére, mint az észak-koreai rezsim vezetője, az orosz elnök, Irán vallási és politikai vezetője és a kínai államfő.

A YouGov közvélemény-kutató intézet adatai szerint a németek 41 százaléka szerint a vizsgált öt politikus közül Donald Trump fenyegeti leginkább a világ békéjét. A második helyen, 17 százalékkal Kim Dzsong Un áll, aki a többi között az úgynevezett legfőbb vezető tisztségét tölti be Észak-Koreában. A harmadik helyen, holtversenyben, egyaránt 8 százalékkal Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ali Hamenei iráni ajatollah következik, majd Hszi Csin-ping kínai államfő, 7 százalékkal.

A YouGov felmérésében 2024 embert kérdeztek meg, december 16-18. között. A Kantar kutatásában 1014 embertől vettek fel adatokat, december 12-től 19-ig. Mindkét felmérés a felnőtt lakosságra reprezentatív.