Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Zöld programot jelentett be az Európai Bizottság elnöke

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2019. december 11. 21:11
Az Európai Bizottság 100 milliárd euró értékű beruházást kíván mozgósítani, hogy segítse az unió gazdaságainak környezetbarátabbá válását az éghajlatváltozás elleni fellépésének jegyében.

Ursula Von der Leyen sajtótájékoztatót tartott a bizottság "európai zöld megállapodás" (European Green Deal) nevű klímacsomagjának európai parlamenti ismertetése előtt, ahol azt mondta: elengedhetetlen, hogy az unió minél előbb elkötelezze magát a 2050-ig elérni kívánt klímasemlegesség célkitűzése mellett.

A terv véglegesítése zajlik, amelyhez az Európai Parlament hozzájárulására és a tagállamok jóváhagyására is szükség van, de a terv csütörtöki bemutatása "egy utazás kezdete". "Az európai Green Deal egyrészt a kibocsátás-csökkentésre irányul, másrészt a munkahelyteremtésre és az innováció ösztönzésére.

Célunk, hogy összhangba hozzuk gazdaságainkat a bolygónk érdekeivel"

- tette hozzá az elnök.

Már a következő évben javaslatot teszünk az igazságos átmeneti mechanizmusra. Ez egyesíti az állami és a magánpénzt. Az Európai Beruházási Bank támogatásával a következő hét évben 100 milliárd euró értékő beruházást kell elérni. Ez ugródeszka lesz azoknak az ágazatoknak és régióknak, amelyeket fejleszteni szeretnénk.

A bizottsági elnök tájékoztatása alapján a stratégia felvázolja, hogyan válhat Európa 2050-re klímasemlegessé fellendülő gazdaság és javuló életminőség mellett. Ütemtervet határoz meg, amelynek intézkedései a tiszta, körforgásos gazdaságra való átállás révén ösztönzik az erőforrások hatékony felhasználását, megállítják az éghajlatváltozást, visszafordítják a biológiai sokféleség csökkenését és mérsékelik a környezetszennyezést.

Az európai zöld megállapodás a gazdaság összes ágazatát lefedi, mindenekelőtt a közlekedést, az energiaágazatot, a mezőgazdaságot, az építőipart, az iparágak közül pedig az acélgyártást, a cementgyártást, az infokommunikációs technológiákat, a textilgyártást és a vegyipart.

Több mint egy generációt igényel e cél elérése. Tudjuk, hogy ennek az ütemtervnek az évek során tovább kell fejlődnie és adott esetben változnia, alkalmazkodnia kell.

A célok elérésére a bizottság bemutat egy 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiát, egy új iparpolitikai stratégiát, egy cselekvési tervet a körforgásos gazdaság területén, egy, a fenntartható élelmezést célzó, a termelőtől a fogyasztóig minden szakaszt lefedő stratégiát, valamint olyan javaslatokat, amelyek a szennyezésmentes Európa megteremtését hivatottak szolgálni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ursula - Európai Zöld Terv
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást