Nyitókép: MTI/AP pool/Ludovic Marin

Ráfordulhat a célegyenesre az új Európai Bizottság

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2019. november 21. 06:00
Ma értékelik a szeptemberi első kör után meghallgatott magyar, román és francia biztosjelölt beszámolóját az Európai Bizottság egészéről szóló jövő heti európai parlamenti szavazás előtt. Legkésőbb péntekig pedig Boris Johnsonnak kellene jelölnie biztost. A brit miniszterelnök azonban erre a december 12-ei választásig nem hajlandó.

Ma ül össze Brüsszelben az Elnökök Értekezlete, hogy a biztosjelölti meghallgatások állását értékelje, és megvitassa a bizottság három ügyvivő alelnökével (Valdis Dombrovskis, Margrethe Vestager, Frans Timmermans).

A képviselőcsoportok vezetőiből és az EP elnökéből álló testület fontos szerepet játszik az Európai Parlament életében, hiszen itt dől el például az, hogy mi kerüljön fel a plenáris ülés napirendjére. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a Várhelyi Olivér által vezetett bővítési és szomszédságpolitikai portfólió különösen fontos lesz az elkövetkezendő években.

Mint mondta, az Európai Unió egy egészen új megközelítéssel próbál a bővítéshez hozzáállni.

Bár bizottsági meghallgatásán a magyar biztos is azt mondta, hogy ötéves mandátuma végén még nem lesz új tagja az Uniónak, de reményei szerint Szerbia már a csatlakozás kapujában lesz, Albániával és Észak – Macedóniával pedig megindulhatnak a tárgyalások.

A mostani Bizottság megalakulását elvileg akadályozhatják még a britek. Az elhúzódó Brexit miatt ugyanis Londonnak is jelölnie kell biztost. Erre hivatalosan legkésőbb most péntekig, tehát november 22.ig van lehetőségük. Korábban azonban Boris Johnson nyilvánvalóvá tette, hogy a december 12-ei választásig erre nem hajlandó.

Az Európai Parlament jövő szerdán dönthet az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságról. A képviselők a testület egészéről mondják ki a végső szót, egyes tagokról itt már nem mondhatnak véleményt. Az új bizottság elvileg december elsején kezdheti meg a munkáját.