Nyitókép: MTI/EPA

Eszkalálódhat a helyzet a Gázai övezetben

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2019. november 13. 13:30
Megölte az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet műveleti parancsnokát az izraeli hadsereg. A légicsapást követően háborús készültséget rendeltek el Izrael déli részén. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint elképzelhető, hogy újabb háború alakul ki Izrael, illetve a Gázai övezet iszlamista szervezetei között.

Kedden hajnalban az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát. Ezt követően Gázából mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét, majd a nyugodt éjszaka után kora reggel kiújultak a támadások.

Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára elmondta: az Iszlám Dzsihád a Gázai övezetben működő egyik iszlamista szervezet, de radikálisabb, mint a Hamász, sokkal inkább előnyben részesíti a fegyveres akciókat.

A Hamász többször tett kísérletet arra, hogy egyiptomi közvetítéssel tűzszünetet kössön Izraellel. Az Iszlám Dzsihád erre nem hajlandó és nem ért egyet a Hamász ez irányú kezdeményezéseivel. Sőt, az Izraellel szembeni támadások egyik kiváltó oka az volt, hogy aláássa a fél éve kötött, átmeneti tűzszünetről szóló megállapodást – fejtette ki a szakértő.

A megölt Bahá Abu al-Atát Irán emberének nevezték

– hangsúlyozta az egyetemi tanár.

Rostoványi Zsolt szerint eszkalálódhatnak az események, kisebb fajta háború alakulhat ki. Emlékeztetett arra, hogy két-három évente ismétlődő háború van a Gázai övezetben lévő iszlamista szervezetek és Izrael között. Kérdés, hogy a Hamász mennyire akarja és tudja kordában tartani az Iszlám Dzsihádot, és megakadályozni az erőszakos lépéseket – tette hozzá.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy Izraelben belpolitikai válsághelyzet van.

Benjamin Netanjahu a politikai túlélésért küzd,

neki az az érdeke, hogy Izrael biztonságát veszély fenyegesse, mert ez eltolja a rendezés helyzetét – vélekedett.

Rostoványi Zsolt ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy nyugvópontra jut a helyzet, mert igazából Izraelnek és a Hamásznak sem érdeke, hogy eszkalálódjon.

A témáról bővebben hallhatnak pénteken 18 órától, Aréna című műsorunk vendége Rostoványi Zsolt lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rostoványi Zsolt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást