Műholdképek mutatják a dróntámadás pusztítását

Infostart
2019. szeptember 16. 10:44
Hétfő reggel megugrott a kőolaj világpiaci ára, miután szombaton dróntámadás érte a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját.

A támadás miatt az ország olajtermelése a felére csökkent. Világszinten ez 5 százalékos ideiglenes kínálatcsökkenést jelent.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este már bejelentette, hogy mivel a Szaúd-Arábia elleni támadásnak hatása lesz az olajárakra, felhatalmazta az energetikai tárcát és az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék (SPR) megnyitására szükség esetén.

A Fox News műholdképeket közölt a támadások pusztításáról, ezek alapján 17 különböző találat érte az Abkaik kormányzóságban lévő üzemet - írta a hvg.hu. A becsapódások füstjét is lehetett látni a műholdak segítségével.

Forrás: Fox News
Forrás: Fox News

A támadást a jemeni húszi lázadók vállalták magukra. Egyik szóvivőjük közölte: ez jogos válasz volt arra, hogy a szaúdiak vezette katonai koalíció beavatkozott a jemeni polgárháborúba a kormány oldalán. Washington ugyanakkor szerint a fő felelős az őket támogató Irán lehet - a vádat Teherán visszautasította.