Nyitókép: MTI/AP/Vincent Yu

Célt értek a tüntetések, meghátrált a hongkongi kormányzó

Infostart
2019. szeptember 4. 12:34
Carrie Lam szerdán bejelentette, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet, amely heves társadalmi ellenállást váltott ki a különleges státusú kínai területen.

A törvénytervezetet, amelynek értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta elérni, hogy abbamaradjanak a hetek óta tartó tüntetések.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy "megbocsáthatatlan rombolást" követett el a törvénytervezet benyújtásával.

Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint ha lesz választása, várhatóan bocsánatot kér és lemond.

Lam szerdán a tévében - nem élő adásban - azt üzente, hogy kormánya nem teljesíti a tüntetők további követeléseit, egyebek közt nem indít külön, független vizsgálatot annak kiderítésére, hogy voltak-e rendőri túlkapások a tüntetőkkel szemben. Lam ugyanakkor két új taggal bővítette azt a rendőri bizottságot, amely vizsgálja az ügyet.

A kormányzó elfogadhatatlannak minősítette a tüntetők azon követelését is, hogy engedjék szabadon őrizetbe vett társaikat.