Nyitókép: A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) jelöltje, Margrethe Vestager, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) jelöltje, Frans Timmermans és az Európai Néppárt (EPP) jelöltje, Manfred Weber (b-j) az Európai Bizottság élére javasolt csúcsjelöltek televíziós vitájának kezdete előtt az Európai Parlament plenáris üléstermében Brüsszelben 2019. május 15-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Megerősítette a csúcsjelölti rendszert az Európai Parlament házbizottsága

Infostart
2019. május 28. 13:34
Ezt Antonio Tajani, a képviselőtestület elnöke jelentette be.

Az úgynevezett Elnökök Értekezletének ülésén a frakciók többsége egyetértett azzal, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a csúcsjelölti rendszerből kell kiindulni, abból, hogy ki volt a legtöbb szavazatot elérő párt megválasztott jelöltje a posztra.

Közben a Visegrádi Négyek, köztük Magyarország cseh sajtóhírek szerint saját jelölt állításában gondolkodnak, méghozzá Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energetikáért felelős eddigi alelnöke személyében. A politikus azt mondta, készen áll arra, hogy az európai politikában szerzett tapasztalatait kihasználja.

A Hospodárské Noviny szerint Emmanuel Macron francia államfő Brüsszelben találkozott Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfőivel, hogy megvitassa a kérdést. Macron állítólag a néppárti Michel Barnier-t, az Európai Bizottságnak a brit kiválás ügyében felelős főtárgyalóját szeretné látni a bizottság élén. Minderről itt és itt írtunk bővebben.