Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Politikai földrengés Berlinben

InfoRádió
2019. május 27. 17:38
Németországban a koalíciós pártok jelentősen veszíttetek a támogatottságukból, és ez kormányválságot is okozhat a Berlinben - mondta Vincze András, az InfoRádió németországi tudósítója, aki úgy tudja, távozhat a szociáldemokraták elnöke, és Angela Merkel kancellár politikai pályafutása is megpecsételődhet.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választáson. A CDU/CSU pártszövetség 29,4 százalékot szerzett, a 2014-es EP-választáson elért 35,4 százalékhoz képest 6 százalékpontos visszaesés. Történelmi mélypontra süllyedt a koalíciós társ, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága is, a párt a szavazatok 16,1 százalékát szerezte meg, ami 11,2 százalékpontos gyengülés a 2014-es 27,3 százalékhoz képest.

Vincze András, az InfoRádió németországi tudósítója szerint

a koalíciós pártok gyenge szereplése politikai földrengést okoz Berlinben.

"A színfalak mögött azt rebesgetik, hogy távozni kényszerül a szociáldemokrata párt éléről Andrea Nahles, aki az elmúlt hónapokban a koalíciós viták elsimítója volt, és úgy hírlik, hogy a helyére a két évvel ezelőtti parlamenti választások óta a teljes jelentéktelenségbe süllyedt egykori pártvezető, Martin Schulz nyomakszik, aki 2014 és 2017 között az Európai Parlament elnöke is volt" - mondta a tudósító, és úgy látja, az esetleges személycserék a kormánypártok vezetésében tovább mélyíthetik az ellentéteket a koalíciós partnerek között.

"Nem kizárt, hogy akkora lesz a feszültség, hogy szétesik a koalíció, és előre hozott választás lesz. És ez egyben végleg megpecsételi Angela Merkel politikai pályafutását is."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
EP-választás Németországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást