Nyitókép: Boda L. Gergely

Határozott hangot ígér az RMDSZ az uniós törvényhozásban

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2019. május 27. 19:20
Sok ellendrukkerrel számol az RMDSZ az új Európai Parlamentben.

Az erdélyi magyar közösség meg akarta őrizni és meg is őrizte egységét, és képviseletet szerzett; "ott kell lennünk, ahol a döntések születnek" - értékelt az EP-választást követően a legnagyobb erdélyi magyar párt, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor, miután mandátumhoz jutottak előző nap. Az RMDSZ a voksok csaknem 97 százalékának feldolgozása alapján a szavazatok 5,45 százalékát szerezte meg.

"Határozott, kiegyensúlyozott hangja lesz az RMDSZ-nek az Európai Parlamentben. Tudjuk, hogy nem lesz egyszerű, nagyon sok ellendrukkere van ennek, de nagyon reméljük, hogy az uniós reformok előkészítése alkalmával odafigyelnek az őshonos kisebbségekre" - fogalmazott Kelemen Hunor.

Szerinte a következő ciklus fontos kérdései lesznek a gazdasági, biztonságpolitikai, energetikai kérdések, valamint a környezetvédelem.

"A biztonságpolitika tartalmazza a külső határok védelmét és a belső szabad piac megőrzését, és hát a demográfiai kérdéssel is kell valamit kezdeni közép- és hosszútávon"

- fűzte hozzá.

Úgy látja, fontos kérdés lesz, hogy milyen kompetenciák maradnak tagállami hatáskörben a következő években, és melyek lesznek közösben.

Romániában a jobbközép ellenzéki pártok előretörését hozta a vasárnapi európai parlamenti választás, amelyen példátlanul magas volt a részvét. A központi választási bizottság hétfő reggelig a szavazatok 96,7 százalékát dolgozta fel.

Az EP-választást az európai néppárti tagsággal rendelkező, Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte, amely a voksok 26,8 százalékát szerezte meg,

míg a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) a szavazatok 23,4 százalékát adták.

Saját várakozását is valamelyest felülmúló 21,4 százalék körüli eredményt ér el a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) USR-PLUS nevű választási szövetség.

A korrupcióellenes jelszavakat hangoztató új ellenzéki erő, amely a régi, "leszerepelt" politikai pártok alternatívájaként tünteti fel magát, az európai liberálisok és az Emmanuel Macron francia elnök által irányított, a Köztársaság lendületben (REM) nevű mozgalom által létrehozandó új centrista frakcióhoz készül csatlakozni az EP-ben.

Rajtuk és az említett RMDSZ-en kívül a részeredmények szerint további két párt jut még EP-képviselethez Romániából: a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania párt 6,6 százalékon áll, míg a Traian Basescu volt államfő által alapított, szintén ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,66 százalékon végzett.

Romániában a jogosultak 49 százaléka, 8 millió 955 ezer választó adta le voksát, külföldön 375 ezer román állampolgár szavazott az EP-választáson.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
RMDSZ az EP-ben - Kelemen Hunor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást