Nyitókép: GIAN EHRENZELLER

Zaklatással és az ukrán politika befolyásolásával vádolják Obama alelnökét

Infostart / InfoRádió - Kránitz Péter Pál
2019. április 3. 21:10
Az amerikai sajtó kereszttüzébe került Joe Biden, az Obama-adminisztráció egykori alelnöke. Nők elleni sorozatos illetlen viselkedéssel és az ukrán politika befolyásolásával vádolják a Demokrata Párti politikust, aki várhatóan hamarosan bejelenti indulását a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

„Isten hozott a világban, Joe! Jól érzed magad, Joe?” - érdeklődött gúnyosan Donald Trump amerikai elnök kedden egy republikánus párti jótékonysági vacsorán. A kérdést az Obama-adminisztráció alelnökéhez, Joe Bidenhez szegezte, aki – bár nem volt jelen az estélyen – az utóbbi napokban az amerikai sajtó kereszttüzébe került, miután két nő is megvádolta:

illetlenül viselkedett, hatalmi pozícióját kihasználva bizalmas fizikai kontaktust létesített velük.

A 43 éves Amy Lappos a Facebookon osztotta meg évtizedes történetét: az alelnök a nyaka köré kulcsolta kezét, magához húzta és összedörzsölte orraikat. A másik vádló, Lucy Flores nevadai volt demokrata párti politikus a televízió képernyőkön mesélte el történetét. „Hirtelen megéreztem, amint Joe Biden kezei a vállamra nehezednek, hátulról nagyon közel kerül hozzám, előrehajol, megszagolja a hajam és egy nagyon lassú csókot lehel a fejem búbjára” – fogalmazott.

Sokak szerint az illetlen viselkedés miatt Joe Biden nem indulhat a 2020-as elnökválasztáson. A Demokrata Párt másik elnökjelöltje, Bernie Sanders szerint Biden viselkedése összeférhetetlen elnöki ambícióival. „Amit megtapasztaltak az teljességgel elfogadhatatlan és nem képviselhet egy progresszív kampányt, sőt bárminemű kampányt sem” – mondta Bernie Sanders.

Nancy Pelosi házelnök azonban azt mondta:

tettei nem diszkvalifikálják Bident az elnökválasztási versenyből.

Az amerikai The Hill hírlap azonban hétfőn újabb fronton intézett támadást a volt alelnök ellen. Közzétett egy 2016-ban készült videofelvételt, amelyen Joe Biden nyíltan bevallja: egy milliárd dollár segély visszatartásával fenyegette meg Petro Porosenko ukrán elnököt arra kényszerítve, hogy leváltsa Ukrajna legfelsőbb ügyészét. „Azt mondtam nekik: nem kapjátok meg az egy milliárd dollárt. Erre azt mondták: magának nincs ehhez joga, ön nem az elnök! Erre azt mondtam: hívja csak fel! Megmondtam. Nem kapja meg az egy milliárd dollárt! Nézze. Hat óra múlva elmegyek innen. Ha addig nem rúgják ki az ügyészt, nem kapják meg a pénzt. Az anyaszomorítót végül kirúgták és a helyére raktak valakit, aki elfogadható volt – akkoriban” – mondta.

A The Hill hírlap kiemelte: Viktor Sokin legfelsőbb ügyész akkoriban éppen az ellen az energetikai cég ellen folytatott eljárást, amelynek igazgatótanácsában ott ült az alelnök legkisebb fia, Hunter Biden is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zaklatással és az ukrán politika befolyásolásával vádolják Obama alelnökét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást