Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Miguel Gutiérrez

Káosz Venezuelában, Trump elismerte az önjelölt új államfőt

Infostart / MTI
2019. január 23. 20:12
Százezrek vonultak utcára szerdán Venezuela több nagyvárosában, hogy követeljék Nicolás Maduro államfő lemondását és az ellenzéki többségű parlament elnökének államfővé kinevezését.

A nagyszabású megmozdulások előtti éjszaka az ország több pontján is összetűzésbe kerültek a tüntetők a hatóságokkal, híradások szerint négyen meghaltak, köztük egy 16 éves fiú.

A szerdai országos megmozdulást Juan Guaidó házelnök kezdeményezte, aki ideiglenes elnökké nyilvánította magát. Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Ezzel szinte egy időben a Maduróhoz közeli legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen. Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

"Az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guidót,

az ellenzéki többségű parlament elnökét" - reagált az eseményekre Donald Trump amerikai elnök, aki a többi nyugati országot is erre szólította fel. A latin-amerikai országok többsége - Mexikó kivételével - elismerte az új átmeneti elnököt.

A szerdai tüntetéseket Marcos Pérez Jiménez egykori venezuelai diktátor 1958-as megbuktatásának 61. évfordulóján tartották.

"Fivérek és nővérek, vigyázzatok, mert az erőszak a hatalombitorló fegyvere, míg a miénk az utcára vonuló több millió venezuelai hangja"

- írta Guaidó a Twitter mikroblogon, utalva Maduróra, akit a caracasi parlament a múlt héten hatalombitorlónak nyilvánított.

A helyi idő szerint délelőtt kezdődött tüntetéseken - beszámolók szerint - már kisebb összecsapások is kibontakoztak a rendfenntartók és a tiltakozók között.

Az eseményekre Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára is reagált, elítélve a venezuelai hatalom fellépését a tiltakozókkal szemben. Twitter-üzenetében Madurót ugyancsak hatalombitorlónak, rendszerét pedig "zsarnokságnak" minősítette.

A külföldön élő venezuelaiak is szimpátiatüntetéseket szerveztek szerdára - írta az El Nacional venezuelai napilap.

Caracas egyik sugárútját teljesen ellepte a tiltakozó tömeg.

Más nagyvárosokban is emberek végeláthatatlan tömege vonult utcára.

A szerdai ellenzéki tüntetéssel egy időben Maduro szocialista pártja ellentüntetésekre szólította fel a kormány támogatóit. A megmozdulásokra reagálva azt is közölte, megszakítja a kapcsolatokat Washingtonnal.

Venezuelában hétfő óta több tucat tüntetés volt már, vélhetően annak hatására, hogy több nemzeti gárdista megtagadta az engedelmességet Madurónak, és felkelésre sürgették a népet. A kormány elfogta a 27 zendülőt.

A törvényhozás egy hete amnesztiatörvényt fogadott azon katonák számára, akik részt kívánnak venni a demokratikus rend helyreállításában.