Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Megoldódhat Assange ügye

Infostart
2018. december 6. 19:10
"Cifra" megoldási kísérletek után úgy tűnik, megoldódhat a WikiLeaks oknyomozó portált alapító, 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange kálváriája.

Ecuador írásbeli biztosítékot kapott a brit kormánytól arra, hogy nem adná ki a WikiLeaks oknyomozó portált alapító, 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange-t olyan országnak, ahol halálbüntetés fenyegetné, ha elhagyná a diplomáciai képviselet épületét - jelentette ki csütörtökön az ecuadori elnök egy rádióinterjúban.

Lenín Moreno nem nyilatkozott azzal kapcsolatosan, hogy távozásra kényszerítené-e Assange-t, de elmondta, hogy a Assange ügyvédei már mérlegelik a következő lépéseket.

Nagy-Britanniában letartóztatási parancs van érvényben Assange ellen.

A "régi gárda"

Az EFE spanyol hírügynökség az esettel kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy Moreno új nagykövetet nevezett ki Ecuador brit diplomáciai képviseletének élére a 71 éves Jaime Marchán Romero személyében egy december 5-ei elnöki rendelet szerint.

A spanyol hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó számos diplomáciai forrás megerősítette, hogy - miképp az EFE fogalmaz - az ecuadori elnök és José Valencia ecuadori külügyminiszter a "régi gárdához fordult", hogy "véget vessen a WikiLeaks-alapítót érintő bonyolult ügynek", amelyet Moreno korábban olyannak írt le, mint "egy kavics a cipőben".

Marchán 1989 óta rendelkezik nagyköveti ranggal, korábban Ecuador jugoszláviai, olaszországi, ausztriai, chilei és svájci nagykövete is volt.

Változatos megoldási kísérletek és növekvő szigor

Ecuador korábban számos módon próbálta megoldani Assange ügyét. A Paola Vintimilla ecuadori ellenzéki képviselő által októberben nyilvánosságra hozott kormányzati dokumentumok szerint például María Fernanda Espinosa volt ecuadori külügyminiszter Ecuador moszkvai nagykövetségének politikai tanácsosává akarta kinevezni Assange-t.

  • Ecuador 2012-ben részesítette védelemben Assange-t, az után, hogy Svédországban nemi erőszak miatt vádat emeltek ellene.
  • Assange, aki tagadta a vádat, attól tartott, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak amiatt, hogy titkos katonai és diplomáciai iratok ezreit szivárogtatta ki az általa alapított portálon. Emiatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene, és akár halálbüntetéssel is sújthatják.
  • Assange és az ecuadori külügyi tárca között augusztus óta megromlott a viszony az után, hogy Ecuador új házirendet fektetett le Assange számára. Ebben óva intették a politikai ügyekkel kapcsolatos megnyilvánulásoktól a világhálón, illetve utasították arra, hogy takarítsa ki a fürdőszobáját és viselje jobban gondját macskájának, különben elveszik tőle.