Nyitókép: Sue Ogrocki

Szakértő: a republikánusok arathatnak sikert az amerikai félidős választáson

Infostart / MTI
2018. október 15. 07:35
Elemzők szerint a republikánusok sikere és legfeljebb csekély mértékű demokrata előretörés várható a novemberi félidős választásokon az Egyesült Államokban.

Frank Tibor Amerika-szakértő az M1 aktuális műsorában beszélt arról, hogy két éve mindenki Donald Trump gyors bukására számított, de kiderült, hogy az amerikai választók fele tartósan támogatja a jelenlegi elnököt. Trump pártjának a törvényhozás mindkét házában többsége van és a főbíróválasztás is a republikánusok erejét növelte - tette hozzá Frank Tibor, aki úgy véli, hogy

Donald Trump született televíziós személyiség, az eredményeket jól használja föl saját népszerűsítésére, az elnökként elfoglalt teret szuverén módon tölti be és uralja.

Pálmai Zsolt Amerika-szakértő arról beszélt, hogy Brett Kavanaugh főbírói megválasztása Trump kitartásának köszönhető, az elnök megítéléséhez azonban még hiányzik a történelmi távlat.

Felelőtlen ígéretnek nevezte ugyanakkor, hogy megválasztásakor az elnök a külföldre telepített amerikai gyártókapacitások visszahozását emlegette. Hozzátette, hogy az amerikai gazdaság irányváltásai nagyon lassúak, az eddigi változások csekélyek. Ennek ellenére a szakértő szerint a demokraták legfeljebb a képviselőházban érhetnek el előretörést novemberben.