Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Brit garanciákról beszélt Gulyás Gergely

Infostart / MTI
2018. október 11. 20:06
A Miniszterelnökséget vezető miniszter londoni tárgyalása után azt mondta, a brit kormány akkor is garantálná a Nagy-Britanniában élő magyarok jogosultságait, ha a brit uniós tagság megszűnéséig nem jön létre megállapodás az Európai Unióval a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeiről.

Gulyás Gergely azt mondta, Sajid Javid brit belügyminiszter biztosította őt arról, hogy a magyarok munkavállaláshoz és a tartózkodáshoz fűződő jogai a brexit esetén is érvényesülnek majd. Hozzátette: a viszonosság jegyében a magyar kormány is garantálná ugyanezeknek a jogoknak a további érvényesülését a Magyarországon élő britek számára.

Gulyás Gergely elmondta: tárgyalópartnerei kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy a brit EU-tagság megszűnése nem Európa elhagyását jelenti, és ennek alapján

Nagy-Britannia arra is törekszik, hogy a visegrádi országokkal, köztük Magyarországgal hosszú távon fennmaradjanak a szoros és jó kapcsolatok.

A miniszter szerint ez kölcsönös érdek, jó lenne például az egyetemi együttműködés területén még a jelenleginél is szorosabb kapcsolatokat kiépíteni, de a gazdaságban, a kultúrában és számtalan egyéb területen is be kell bizonyítani, hogy a brit EU-tagság hiányában is lehetséges a még szorosabb együttműködés Nagy-Britanniával.

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalásain szerzett tapasztalatok alapján a brit kormány tagjai milyen esélyt adnak a megállapodásos Brexitnek, Gulyás Gergely elmondta: a kormány és a Konzervatív Párt képviselői lényegesen valószínűbbnek tartják azt, hogy lesz megállapodás a brexit feltételrendszeréről, mint azt, hogy nem.