Nyitókép: Az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex hajója a szicíliai Pozzallo kikötőjében 2018. július 16-án hajnalban. MTI/EPA/Francesco Ruta

Gyévai Zoltán: 2020-ra állhat fel az új uniós határőrizeti alakulat

InfoRádió
2018. szeptember 19. 17:39
A jelenlegi tervezet szerint egyetlen tagállamot sem lehet arra kényszeríteni, hogy együttműködjön a Frontexszel. Ha egy ország mégis az új készenléti alakulat segítségét kéri, akkor a Frontexnek igazodnia kell majd a fogadó állam szabályaihoz, és a fogadó ország adná a parancsnokságot is - mondta az InfoRádióban a Bruxinfo főszerkesztője.

Egy 10 ezer főből álló, végrehajtási jogkörrel és saját felszereléssel rendelkező új műveleti készenléti alakulat létrehozására terjesztett elő javaslatot a múlt héten az Európai Bizottság, amit szükség esetén az EU külső határaira, illetve külön megegyezés alapján akár az EU-val nem közvetlenül szomszédos harmadik országokba vezényelnének - mondta Gyévai Zoltán.

A mostani javaslat folytatása az Európai Határ- és Parti Őrség (EHPŐ) létrehozására irányuló két évvel ezelőtti kezdeményezésnek, amely az őrség hatásköreinek, „tűzerejének” és pénzügyi támogatásának megnövelésére vonatkozik.

A 10 ezer fős alakulatot 2020-ra kellene felállítani és bevethető állapotba hozni az EU külső határain.

A készenléti alakulat ügynökségi alkalmazottakból, valamint a tagállamok által kirendelt vagy alkalmazott határőrökből és visszatéréssel foglalkozó szakértőkből áll majd. A tízezres létszám 7 ezer fő rövid alkalmazású tagállami alkalmazottból, 1500 fő tartós kiküldetésben lévő tagállami alkalmazottból és az ügynökség személyi állományából (további 1500 fő) állna.

Az alakulathoz való tagállami hozzájárulás a 2016-ban a gyors reagálású készenléti erő létrehozása során alkalmazott elosztási kulcsok alapján történik majd.

Az Európai Bizottság hangsúlyozza, hogy a kibővítendő határ- és parti őrség nem avatkozik be a tagállamok szuverenitásába,

a nemzeti határok ellenőrzése továbbra is a tagállamok kezében marad, és tevékenysége során is a fogadó ország szabályai szerint kell majd eljárnia, ideértve a fegyverviselés szabályait is.

A javaslat értelmében a készenléti alakulat egy tagállam kérésére avatkozhat be, és az Ügynökség igazgatója hozhat döntést a személyi állomány telepítéséről - írja a BruxInfo.

Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió kérdésére elmondta: egyetlen tagállamot sem lehetne kényszeríteni, hogy együttműködjön a Frontex-szel. Ha egy tagállam képes ellátni a saját határainak az őrzését, akkor nem jöhet szóba, hogy erre a segítségre szoruljon.

Amennyiben a Frontex segítségét kéri egy tagállam, akkor a Frontex alakulatainak igazodnia kell a fogadó állam szabályaihoz, és a fogadó ország adná a parancsnokságot.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Külső határőrizet, Frontex
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást